Dostupni linkovi

Ideološke razlike nisu prevaziđene


Lider LDP-a Čedomir Jovanović
Lider LDP-a Čedomir Jovanović

Sporazum Tadićevih Demokrata, da njihovu manjinsku gradsku vladu u prestonici sa Socijalistima podržavaju Liberali Čedomira Jovanovića, nikako ne znači i politički dogovor i prevazilaženje istorijskog nasleđa između Socijalističke partije Srbije i Liberalno demokratske partije, tvrde u ovim partijama. Ipak, ne misle da te njihove razlike mogu predstavljati prepreku u funkcionisanju gradske vlasti.

Iako je i dalje dominantan utisak da Liberalno demokratska partija nikada neće preći preko odbijanja Socijalističke partije Srbije da se odrekne Miloševića i njegove politike, ali i osuđivanja Liberalno demokratske partije od strane Socijalističke partije Srbije zbog spremnosti ove stranke da prizna kosovsku realnost, pa i nezavisnost pokrajine, ove partije će ipak sarađivati. No, i jedni i drugi tvrde da sporazum koji su obe stranke, zapravo, napravile sa Tadićevom Demokratskom strankom ne znači i međusobno ideološko približavanje. Delegacija Socijalističke partije Srbije, među kojima i dvojica ministara u Vladi Srbije Žarko Obradović i Milutin Mrkonjić, pokazali su to 20. avgusta na 67. godišnjicu rođenja bivšeg predsednika SRJ, Srbije i Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića polaganjem venaca na njegov grob, ali i promovisanjem knjige 'Slobodan Milošević, prilog istoriji 20. veka'. Žarko Obradović, ministar prosvete i potpredsednik Socijalističke partije Srbije:

"Imamo partijsku, moralnu i ljudsku obavezu da posetimo njegov grob. Za nas je obilazak ovog mesta prilika da se podsetimo svih onih vrednosti koje je predsednik Milošević za života promovisao. To mi socijalisti moramo stalno da naglašavamo jer očigledno postoje pokušaji revizije istorije."

Iako je upravo lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović bio taj koji je Slobodana Miloševića otpratio u zatvor nakon 5. oktobra 2000. odakle je izručen Haškom tribunalu, Jovanović je bio i prvi političar koji je posle majskih parlamentarnih izbora izjavio da ima razumevanja za poziciju lidera Demokrata Borisa Tadića, kome je jedina mogućnost da napravi proevropsku vladu bila upravo sa Miloševićevim Socijalistima. Nasuprot Radikalima i narodnjacima koji su već bili poslali jasne signale da bi zaoštrili odnose sa Evropskom unijom. I za podršku gradskoj vlasti u Beogradu Demokratskoj stranci, koja je u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije, Liberali kažu da im je primarni motiv bio eliminisanje mogućnosti da na vlast dođu Radikali i narodnjaci. To, međutim, nije i prevazilaženje ideoloških razlika, kaže Dejan Ranđić, šef odborničke grupe Liberalno demokratske partije:

"Time što smo glasali za koaliciju Demokratske stranke sa drugim koalicionim partnerima ni na koji način nismo niti abolirali Socijalističku partiju Srbije niti poništili u našim sećanjima stvari koje je ta stranka radila u prethodnom periodu. Ne postoji nikakvo približavanje između Liberalno demokratske partije i Socijalističke partije Srbije, to je pre svega spremnost da zajedno sa Demokratskom strankom pokušamo da realizujemo neke poslove."


Lider Socijalističke partije Ivica Dačić

I u Socijalističkoj partiji Srbije, koja je već morala da proguta vruć krompir zbog svojih birača koalicijom sa demokratama, kažu da podrška Liberalno demokratske partije njihovom dogovoru sa demokratama u Beogradu nije politički dogovor socijalista i Liberalno demokratske partije. Aleksandar Antić, predsednik beogradskog odbora Socijalističke partije Srbije:

"To je jedan realističan pristup koji je bio neophodan da bi se rešili problemi građana. Razlike koje postoje između Socijalističke partije Srbije i Liberalno demokratske partije su poznate javnosti."

No, međusobne razlike u ovim partijama ne vide kao kočnicu za funkcionisanje gradske vlasti. Socijalista Aleksandar Antić i Dejan Ranđić iz Liberalno demokratske partije:

"Nećemo se baviti razlikama i politikom u Beogradu nego ćemo se baviti rešavanjem konkretnih problema građana."

"Na neki način, garant da će biti sprovođena ona politika koju smo dogovorili i da će ona biti sprovođena na principima koje smo dogovorili, za to nam je garant Demokratska stranka. Ukoliko se sve bude sprovodilo na tim principima, tada neće biti toliko bitno ko je iz koje stranke već će biti bitno da li je neko spreman da sprovodi tu politiku na način kako je to ustanovljeno."

I novinar NIN-a Stevan Nikšić misli da će vlast u Beogradu funkcionisati jer kaže da građani ne bi razumeli ideološke razloge pošto gomila projekata već dovoljno dugo čeka da se političari nagode:

"Jedini koji su bili puni ideološke retorike bila je Liberalno demokratska partija dok se Socijalistička partija Srbije nije mnogo bavila ideologijom, oni su više bili pragmatični. Ideološki su bili najtolerantniji jer imaju stomak i za jedne i za druge, mogu i levo i desno. Liberalno demokratska partija je tvrdila da je ne interesuje vlast već da je interesuje ideologija. Dakle, tu je problem Liberalno demokratske partije, ona će takođe biti nešto pragmatičnija. Mislim da je Liberalno demokratska partija dobro izračunala da njen ideološki ekskluzivitet u ovom slučaju ne bi bio dobro prihvaćen od strane građana Beograda."

XS
SM
MD
LG