Dostupni linkovi

Potpisan američko-poljski sporazum


Condoleezza Rice (2nd L) i Radoslaw Sikorski potpisuju Sporazum
Condoleezza Rice (2nd L) i Radoslaw Sikorski potpisuju Sporazum

Američka ministrica vanjskih poslova Condoleezze Rice i šef poljske diplomatije Radoslaw Sikorski potpisali su danas u Varšavi Sporazum o razmještanju dijela kontroverznog američkog odbrambenog raketnog štita na poljskoj teritoriji.

Sporazum je razgnjevio Moskvu koja, i pored uvjeravanja u suprotno, tvrdi da raketni štit predstavlja prijetnju Rusiji.


Washington tvrdi da će deset raketa presretača s američkim posadama smještenih u Poljskoj, nadomak obale Baltičkog mora, i radarska stanica u Češkoj Republici zaštititi Sjedinjene Države i dobar dio Evrope od napada koji bi, projektilima dugog dometa, mogli izvesti, kako ih Amerikanci nazivaju, otpadnički elementi na Bliskom istoku. Riceova je u Varšavi to ovako objasnila:

"Ovim sporazumom o uspostavi proturaketnog štita spremniji smo za izazove XXI stoljeća, za odbranu od raketa dugog dometa iz zemalja poput Irana i Sjeverne Koreje. Ovaj je sistem odbrambeni i nije prijetnja nikomu."

Kremlj je, međutim, gnjevan jer ne vjeruje američkim i evropskim uvjeravanjima. Ruski lideri, što civilni, što vojni upozoravaju i Washington i Varšavu da bi baza u Poljskoj mogla postati potencijalna meta nuklearnog napada.

Promatrači ocjenjuju da se ruska strahovanja neće smanjiti. Naprotiv! Nekoliko činjenica ide u prilog ovoj tvrdnji. Prvo Poljaci su od SAD, kao protuuslugu za korištenje svog tla, tražili američki sistem proturaketne odbrane kratkog dometa "Patriot" i garancije da će Amerika priskočiti Varšavi u pomoć u slučaju napada na Poljsku. Nakon susreta s američkom ministricom, poljski predsjednik Leh Kačinski samouvjereno je ustvrdio:

"Poljska je ovu odluku donijela potpuno samostalno. Niko nam više ne može diktirati što trebamo činiti. Ta su vremena prošla i svim našim susjedima to mora biti jasno."

Potpisivanje sporazuma o postavljanju štita dolazi u vrlo turbulentna vremena krize na Kavkazu i oštrih kritika koje doživljava zvanična Moskva zbog upada u Gruziju. Umjesto smirivanja stanja, Kremlj je odbacio prijedlog nacrta rezolucije Ujedinjenih naroda o Gruziji ocijenivši da je ponuđeni dokument u suprotnosti s odredbama sporazuma o prekidu vatre koji je, uz posredovanje francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, postignut prošle sedmice. Kako su pesimisti i očekivali, Rusiji je sporno potvrđivanje gruzijskog teritorijalnog integriteta i zahtjev za povlačenje ruskih trupa na položaje prije izbijanja sukoba.

XS
SM
MD
LG