Dostupni linkovi

Nedostaju važni dokazi za odbranu Karadžića?


Karadžićev advokat sa pronađenom torbom.
Karadžićev advokat sa pronađenom torbom.

Odbrana haškog optuženika Radovana Karadžića još nije preuzela laptop i diskete, koji su 11. avgusta pronađeni na Batajničkom drumu, pošto stručnjak za računare koga je angažovala Karadžićeva odbrana nije završio sa pregledom njihove sadržine. Advokati tvrde da na disketama nedostaju važni delovi Karadžićeve odbrane, pogotovo vezane za početak rata u Bosni i Hercegovini, dok analitičari ističu da čitava zavrzlama oko nestanka, a potom i sadržaja, laptopa otvara prostor za manipulaciju.

Karadžićevi branioci tvrde da se u torbi nalazi materijal koji je presudan za odbranu bivšeg predsednika Republike Srpske. Stručnjak za računare, koga je angažovala Karadžićeva odbrana, još uvek nije završio sa pregledom njihove sadržine. Ovaj posao obavlja se u prostorijama MUP-a Srbije. Advokat Svetozar Vujačić kaže za naš program da je od 55 disketa pregledano 43 i da su četiri oštećene, a one su, kaže Vujačić, sadržavale Karadžićeve tonske izjave iz Sarajeva sa početka rata 1992. godine:

"Izgleda da je ubačen neki virus ili nešto slično. Jedna od tih disketa, na primer, nosi naziv 'Izjave iz Sarajeva', iz 1992. godine kada je počeo rat. Na svim tim disketama su tonske izjave, nema nijednog video zapisa. Na dve diskete, koje MUP nije mogao da otvori, a koje je otvorio naš veštak, smo našli tri izbrisana fajla. Jedna od tih disketa, na kojoj su ti izbrisani fajlovi, govori, između ostalog, i o Srebrenici. Na ovih preostalih 12 ne znam šta ćemo pronaći, ali i ovih sedam koje smo pregledali do sada nam govore da je onaj kod kojeg su diskete bile 25 dana ubacio virus, nešto brisao itd."

Odbrana sada tvrdi da nedostaje deo sadržaja, koji je, kao svoju odbranu pred Tribunalom, pripremao Radovan Karadžić. Novinar Miloš Vasić kaže da nestanak laptopa, priča o sadržaju disketa, nedostacima dokaza, pravi cirkus od čitavog procesa koji treba da počne u Hagu:

"Na taj način se Karadžićevoj odbrani otvaraju neslućene mogućnosti za spekulacije, izmišljanje i ostalo. Ja, naravno, Karadžićevim advokatima ne verujem ništa, to je moj lični stav. Oni će pričati da je na tim disketama bilo svašta, ali to sve je zapravo samo puštanje magle i zamajavanje jer se zbog svega toga zaboravlja suština optužnice protiv Radovana Karadžića u Hagu. O toj suštini neće niko ništa da kaže, a ovoga ćemo se nagledati čim počne suđenje."

Naime, prema najavi Karadžićevih advokata, njihov branjenik bez laptopa i diskova ne bi pristao da započne odbranu pred tribunalom. Sadržaj laptopa i disketa već je stigao do haškog tužilaštva, tvrdi advokat Vujačić:

"Čujem se sa njim svako veče i rekao mi je da se sve to detaljno ispita jer je njemu mnogo stalo do toga. Mi ćemo danas to i preuzeti pa će to biti predmet naših daljih istraživanja, svih tih 55 disketa."


Iako je do sada čitav slučaj bio u rukama srpske policije i kompjuterskih eksperata, koje je angažovala Karadžićeva odbrana, Miloš Vasić podvlači da će se priča o tome da li je haško tužilaštvo došlo u posed sadržaja Karadžićevog laptopa, videti vrlo brzo:

"To će se ustanoviti prilikom uvođenja dokaznog materijala u spis, da li je to dostavljeno ili nije. Mogu da zamislim nekog Karadžićevog advokata, ili Karadžića ako se bude branio sam, kako u svakoj nepovoljnoj situaciji tvrdi da bi on imao argumente i dokaze za to, ali da su mu ukradeni iz torbe."

Mobilni računar bivšeg predsednika Republike Srpske misteriozno se pojavio kraj Batajničkog druma dvadesetak dana nakon njegovog hapšenja.U crvenoj torbi, koja je pripadala Radovanu Karadžiću, na disketama, od kojih su neke zaštićene šiframa, nalaze se: intervjui koje je Karadžić davao medijima od 1991. do 1995., sve što je o njemu napisano u zemlji, regionu i stranim medijima, njegove pesme, podaci o radiesteziji i bioenergiji i fotografije.

XS
SM
MD
LG