Dostupni linkovi

Vanredna vijest

NATO zamrzava odnose sa Rusijom do povlačenja iz Gruzije


U današnjem saopštenju nakon hitnog sastanka u Briselu ministara 26 zemalja o sukobu u Južnoj Osetiji, NATO saveznici su rekli da "ozbiljno razmatraju" implikacije ruskih akcija u Gruziji I da je istinski kontakt nemoguć dok Rusija potpuno ne povuče trupe iz Gruzije.

Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer rekao je na konferenciji za novinare da nije ponissten nijedan ugovor o saradnji sa Rusijom, "ali da treba imati u vidu... da bi to pitanje moglo uskoro da bude uzeto u razmatranje".

NATO partneri su se, takodje, dogovorili da uspostave Komisiju NATO-Gruzija čiji cilj će biti jačanje odnosa sa Tbilisijem.

Shefer je istakao da je nuzzno da se ruske snage vrate na pozicije od 6. avgusta i dok se ne Rusi ne povuku iz Gruzije ne mozze se rechi da postoji moguchnost sastanka cclanica NATO i Rusije.

"Svakako nemamo nameru da zatvorimo sva vrata", rekao je Shefer i dodao, aludirajuchi na obećano povlačenje ruske vojske da se to "trenutno ne dešava".

Britanski sekretar spoljnih poslova Dejvid Miliband rekao je posle sastanka u Briselu da su se članice NATO uskladile stav da je Rusija narušila medjunarodno pravo vojnom akcijom u Gruziji.

XS
SM
MD
LG