Dostupni linkovi

Rajs: NATO će kazniti Rusiju


Condoleezza Rice izrazila je američku podršku gruzijskom režimu i tokom posete Tbilisiju, 15. avgusta.
Condoleezza Rice izrazila je američku podršku gruzijskom režimu i tokom posete Tbilisiju, 15. avgusta.

Državni sekretar SAD Kondoliza Rajs upozorila je da Rusija igra "veoma opasnu igru" s Amerikom i njenim saveznicima i upozorila da NATO neće dozvoliti Moskvi da pobedi u Gruziji, destabilizuje Evropu i stvori novu "gvozdenu zavesu".

Putujući na sastanak šefova diplomatija zemalja članica NATO-a povodom krize u Gruziji, Rajs je u ponedeljak uveče izjavila da će NATO kazniti Rusiju zbog invazije na Gruziju i sprečiti njene namere obnovom Gruzije i davanjem pune podrške Tbilisiju i drugim istočnoevropskim državama.
"Moramo da sprečimo ruske stratešeke ciljeve koji su, očigledno, podrivanje gruzijske demokratije, upotreba vojnih kapaciteta za nanošenje štete i u nekim slučajevima uništavanje gruzijske infrastrukture i slabljenje gruzijske države", rekla je Rajsova.
Rajs je novinarima u svojoj pratnji rekla da će propasti svaki pokušaj oživljavanja Hladnog rata povlačenjem "nove linije" kroz Evropu i zastrašivanjem bivših sovjetskih republika i bivših satelitiskih država.
"Nećemo dozvoliti Rusiji da povuče novu liniju u tim državama koje još nisu integrisane u transatlantske strukture", rekla je Rajs aludirajući na Gruziju i Ukrajinu.
Ona nije mogla da navede šta će biti odlučeno na ministarskom sastanku NATO, ali je ocenila da će Alijansa jednoglasno poručiti da ne prihvata tu "novu liniju".
Rajs je takođe rekla da se vojnim prisustvom u Gruziji i u drugim zemljama, kao i ponovnim uvođenjem patroliranja strateških bombardera, kao u doba Hladnog rata, do obala Aljaske, Rusija upušta u opasne aktivnosti koje bi mogle da izazovu ozbiljnu reakciju.
To je "veoma opasna igra" i možda bi Rusi trebalo ponovo da razmisle, rekla je Rajs povodom letova strateških bombardera i dodala da to ne može da prođe bez posledica: "Nikome nije potrebna ruska strateška avijacija uz američku obalu."
Ministri članica NATO bi trebalo da razmotre odnose s Rusijom - vojne, ministarske i druge planirane aktivnosti. Takođe će raspravljati o planiranoj međunarodnoj posmatračkoj misiji u Gruziji, kao i o paketu podrške obnovi gruzijske infrastrukuture uništene u sukobima s ruskim snagama.
Ona je rekla da bi Francuska mogla da traži objašnjenje zašto "ruski predsednik neće ili ne može da održi svoju reč",
sugerišući da Dmitri Medvedev ne može da se odupre uticaju moćnog prethodnika, sadašnjeg premijera Vladimira Putina.
Medvedev je potpisujući sporazum rekao da će ruske trupe početi danas da se povlače iz Gruzije, a prema nekim izveštajima, još nema promena u vojnom prisustvu Rusije u Gruziji.
"Ruskim snagama nije trebalo mnogo da uđu i zaista im ne bi trebalo mnogo vremna da izađu", ocenila je Rajs.

Izvor: Beta-AP
XS
SM
MD
LG