Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sadžaj Karadžićeve torbe i dalje tajna


Karadžićev advokat drži torbu koju je policija pronašla, a koja je pripadala Karadžiću. Foto: Glas javnosti.

Iako je torba haškog optuženika Radovana Karadžića, u kojoj se prema tvrdnjama njegovih advokata nalaze značajni dokazi za Karadžićevu odbranu, pronađena još u utorak, još nisu utvrđene sve okolnosti pod kojima je to učinjeno. Karadžićevi advokati su danas uz pomoć stručnjaka započeli proveru da li je u kompjuter ubačen virus kao i da li je nešto menjano.

U torbi Radovana Karadžića, do nedavno jednog od dvojice najtraženijih haških optuženika, pored laptopa sa disketama, članaka iz novina i knjiga pronađeni su i predmeti za alternativnu medicinu kojom se Karadžić poslednjih godina bavio, notne sveske sa muzičkim kompozicijama, ikona Isusa i Bogorodice sa Isusom, ali i prospekt Bikini sezona bez celulita. Međutim, sadržaj torbe, pre svega disketa, i dalje je u senci toga kako je torba pronađena. Upravo zbog te činjenice Karadžićevi advokati nisu želeli da prezumu laptop sa disketama bez prethodne provere stručnjaka koga su sami angažovali. Sa Svetozarom Vujačićem, jednim od Karadžićevih branilaca razgovaramo u vreme dok rade na proveri dokumentacije iz Karadžićeve torbe:

"Upravo se nalazimo u MUP-u. I posle dvanaest sati još uvek traje provera jer tu ima puno posla. Tek sada je otvorena prva disketa, od 55, i nismo našli ništa što bi upućivalo na neke nedozvoljene radnje u vezi laptopa."

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić par dana nakon što je objavljeno da je torba pronađena u napuštenoj policijskoj kućici na Batajničkom putu, na mestu gde je Karadžić uhapšen, izjavio je da je ona ostavljena tamo neposredno pre same dojave:

"U saopštenju jasno stoji da je na osnovu dojave izvršena ta akcija, a onda je ustanovljeno da je torba tu ostavljena neposredno pre same dojave. Najvažnije je da sve bude dostavljeno porodici, odnosno advokatima, a nadležne službe će dalje raditi svoj deo posla, jer postoji nekoliko stvari koje moraju biti rasvetljene."

Karadžićev advokat slaže se samo sa delom Ljajićeve tvrdnje, da se torba na Batajničkom drumu nije nalazila 20 dana od trenutka Karadžićevog hapšenja. Ali, Svetozar Vujačić demantuje ostale navode:

"Namerno je poturena i to od tih istih ljudi koji su ga uhapsili."

Međutim, Dragoljubu Todoroviću iz Fonda za humanitarno pravo, koji radi na predmetima ratnih zločina, pored više verzija koje postoje u javnosti o pronalasku torbe najbliža je ona da su na taj način Karadžiću dostavljeni materijali za odbranu:

"Postoji mogućnost da je bilo dogovora sa ljudima koji su čuvali Karadžića, a onda ga uhapsili i izručili, i da su u laptop stavili neke podatke koji bi kasnije mogli koristiti Karadžiću, ali tajno da ne bi izgledalo da mu to daje država. Drugo, u vezi ovoga što je rekao Ljajić, što to odmah nije rekao nego je rekao da je nađena tamo. To što su zvanični organi, Ljajić i Vučković, izjavili, to je protivno zdravom razumu."

Na pitanje na koga tačno misli kada kaže da su Karadžiću stavili dokumente za odbranu u laptop, Todorović kaže:

"Na tajnu policiju, mislim da je Karadžića štitila tajna policija i da ga je ona i uhapsila, verovatno pod pritiskom."

Karadžićev advokat Svetozar Vujačić pak, tvrdi da to nije tačno, i navodi da su laptop i diskete vraćene zbog krivične prijave Karadžićevih advokata protiv nepoznatih izvršilaca:

"Rekao sam da ukoliko nam ne vrate laptop i diskete, da ću imenovati te ljude, a ako nam vrate laptop i diskete, da će sve to biti u nekoj blažoj formi i da ćemo odustati od krivične prijave. Mislim da je to jedini razlog zbog kojeg su to vratili sada, podmetnuli kao kukavičje jaje. Crvena torba, koja je nađena, to uopšte nije Radovanova torba."

Kako saznajemo Tužilaštvo za ratne zločine istražuje okolnosti vezane za torbu Radovana Karadžića. Međutim, novinar nedeljnika 'Vreme' Dejan Anastasijević kaže da je priča o Karadžićevoj torbi vrlo neozbiljna i da tu priču forsiraju njegovi advokati:

"Teško mi je da poverujem da je Karadžić, koji je bio predsednik Republike Srpske tokom celog rata, a zatim bio na slobodi poslednjih 14 godina, sve dokaze koje je imao stavio u taj jedan laptop, teško mi je da poverujem da je ta torba toliko važna za njegovu odbranu. Mislim da se ovde radi o jednoj priči koju pumpaju advokati, koja je precenjena i koja, na kraju krajeva, nije naročito važna jer kada počne suđenje ćemo imati prilike da vidimo kakvi su ti dokazi o kojima govore advokati."

Radovna Karadžića, nekadašnjeg predsednika Republike Srpske, haško tužilaštvo tereti za genocid, istrebljenje, ubistvo, hotimično lišavanje života, progone, deportaciju, nečovečna dela, protivpravno terorisanje civila, uzimanje talaca. U pritvoru tribunala nalazi se od 30. jula; dan kasnije odložio je izjašnjavanje o krivici za 30 dana; sledeće pojavljivanje pred sudom je 29. avgusta.

  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG