Dostupni linkovi

Fenomen Erwina Schrotta


Erwin Schrott
Erwin Schrott

Za mnoge analitičare savremenog doba, ovo je vrijeme velikih promjena. U svakom pogledu – od klimatskih, preko energetskih, do načina i stila življenja. Jedan od segmenata u kojima se desetljećima ništa nije mijenjalo svakako je klasična, takozvana ozbiljna muzika. Na mala vrata medjutim i na svjetske operne scene ulaze promjene. O jednoj od njih, opernom pjevaču Erwinu Schrottu (Ervin Šrot) koji medju širokom ženskom populacijom doživljava ovacije poput Brad Pitta..

On izgleda kao ljepotan iz neke južnoameričke sapunice, prototip latinskog ljubavnika. Erwin Schrott, bas bariton zvijezda iz Urugvaja. Sa svojim mekim glasom, dominantnom prisutnošću na pozornici i pokretima koji su prepuni seksualnog važi za najuzbudljivijeg i najkarizmatičnijeg opernog umjetnika današnjice. Tridesetšestogodišnji operni pjevač je rodjen u Motevideu 1972. godine. Još kao dječak otkrio je sklonost prema muzičkom teatru

"Moj prvi susret sa teatrom neću nikada zaboraviti, bilo je kao u bajci. Bilo mi je osam godina kada su me odveli u veliki teatar u Montevideu. Sjećam se svakog detalja – glumaca, šta su radili, uzbudjenja, hiljade svjetala, kostima...“

Sa 22 godine Erwin Schrott je debitirao u Operi svog rodnog grada u Urugvaju. Stipendija mu je omogućila dodatno školovanje u Italiji. A kad je 1998. godine osvojio prvo mjesto na Operaliama Placida Dominga, zapao je za oko svim evropskim operskim kućama. Talentiran, fenomenalnog izgleda, zaljubljen u Mozarta, riječi su kojim se opisivalo ovog južnoamerikanca koji je nakon toga postao najbolji i najsexepilniji Don Giovanni na pozornicama širom svijeta

Izvodeći naslovnu ulogu u operi Figarova ženidba 2007. godine u Londonu upoznao je i svoju današnju suprugu, takodje opernu pjevačicu Annu Netrebko. Ovaj par u septembru očekuje i prvo dijete.

Kao Don Giovanni Schrott je do sada nastupio u sedam različitih izvedbi čuvenog ljubavnika. Ali usprkog svoj rutini, njegova zaljubljenost u teatar ne posustaje.

"Prosto želiš biti tamo, ne misloš – O Bože, danas je premijera" ne, ...moja je misao uvijek "Konačno sam tu, ovdje je dobro – uživaj u tome". Opera traje tako kratko, tri-četiri sata. Ako u tome ne uživaš, pa šta onmda uopšte radiš tu?"

Iako je snimio tri CD-a s arijama iz najpoznatijih opera u kojima je nastupao, poput Turandota, La boheme, Rigoletto, Aida, već pominjani Don Giovanni i Figarova ženidba, Erwin Schrott ipak i dalje najviše voli nastupati uživo. Kada nakon nastupa čujete reakciju publike, to je takva injekcija energije, to je povratak svog truda kojeg ste uložili u svoj rad. I to je nezamjenljivo, kaže najizazovniji, najpoželjniji operni pjevač današnjice Erwin Scrott, za kojeg biste, kad vidite sliku, prije rekli da je južnoamerički lover boy glumac, maneken, ili čak teniser.

XS
SM
MD
LG