Dostupni linkovi

Diplomatski napori za smirivanje Kavkaza


Američki državni sekretar Condoleezza Rice u razgovoru sa gruzijskim predsjednikom Mikheilom Saakashvilijem u Tbilisiju, 15. avgust 2008.
Američki državni sekretar Condoleezza Rice u razgovoru sa gruzijskim predsjednikom Mikheilom Saakashvilijem u Tbilisiju, 15. avgust 2008.

Američki državni sekretar Condoleezza Rice izjavila je u Tbilisiju da bi se neke tačke iz dogovora o prekidu vatre između Gruzije i Rusije morale pročistiti kako bi se "zaštitili gruzijski interesi".

Paralelno, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je ugostio njemačku kancelarku Angelu Merkel uoči njenog puta u Gruziju.

Američka ministrica vanjskih poslova je upozorila Rusiju da rizikuje "produbljivanje izolacije" ukoliko nastavi kršiti primirje. Usput je saopštila da u Gruziju stiže kako bi "podržala demokratski izabranu vlast". Od današnje posjete Condoleezze Rice, zvanični Tbilisi pak očekuje podršku za brzo povlačenje ruskih trupa iz zemlje.

Analitičari su u Gruziji šokirani činjenicom da im NATO pakt šalje "zabrinutost" umjesto vojne pomoći, a narod pomalo razočaran minimalnom američkom podrškom u cijelom sukobu. Vlasti u Tbilisiju se nadaju da će im njihov saveznik – SAD pomoći u sprečavanju humanitarne krize. Prema riječima gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija, njegovom zemljom i dalje haraju vojne bande pljačkaša, ali Moskva je oštro demantirala te navode. Prilikom dočeka američkog sekretara, Saakašvili je Rusiju optužio za etničko čišćenje separatističkih oblasti Abhazije i Južne Osetije.


Gotovo istovremeno s dolaskom visoke dužnosnice SAD u Tbilisi, u rusko ljetovalište Soči je, na obalama Crnog mora u blizini gruzijske granice, stigla Angela Merkel. Njemačka kancelarka i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev razgovaraju o smirivanju konflikta u Kavkazu. Ovaj susret na vrhu dogovoren je još prije nekoliko sedmica, ali je rusko-gruzijski rat odredio prioritetnu temu. Merkelova, čija Vlada u potpunosti podržava teritorijalni integritet i suverenitet Gruzije, zalaže se za direktni dijalog s Rusijom. Ti razgovori, kaže njemačka kancelarka trebaju biti zasnovani na dogovorenom planu od šest tačaka kojeg je izdejstvovao francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

S francuskim predsjednikom se, uoči puta u Tbilisi susrela i američka ministrica Condoleezza Rice, kako bi usaglasili stavove oko potpisanog primirja. Prva žena diplomatije SAD kazala je kako svi diplomatski napori trenutno imaju za cilj održanje primirja i da na dnevnom redu nije konačno rješenje statusa Južne Osetije ili Abhazije. To će se rješavati na drugom mjestu i pod okriljem Ujedinjenih naroda, kazala je Riceova.

XS
SM
MD
LG