Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska nastavlja s pomoći bh. Hrvatima


Mostar

Vlada Republike Hrvatske na jednoj od posljednjih sjednica donijela je odluku o financiranju obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata Hrvata u BiH za ovu godinu. Najveći iznos dobila je Udruga Hrvata povratnika u Bosansku Posavinu, a zatim slijede općina Čapljina i Matica hrvatska Mostar.

Značajan dio sredstava od 28, 500.000 kuna biće usmjeren župnim uredima, biskupijama, hrvatskim kulturnim društvima i zajednicama na području BiH. Najviše poticaja iz Hrvatske ove godine dobila je Udruga Hrvata povratnika u Bosansku Posavinu „Feniks“, i to 500.000 kuna za projekt popisa i registracije birača Hrvata, mahom izbjeglica u Republici Hrvatskoj. Predsjednik Udruge Ilija Zurdum naglašava:

„Nema nama povratnicima ko drugi raditi. Organi vlasti nama samo kažu šta im trebamo donijeti ako hoćemo, ako nećemo - ne moramo. Prošli puta kad su bili izbori nismo imali novaca da to popišemo, da odradimo i zato i nemamo nekog među odbornicima i vijećnicima.“

Iako je općina Derventa u zadnje tri godine dobila 22 miliona konvertibilnih maraka nepovratnih sredstava, nijedna konvertibilna marka nije utrošena na održivi povratak Hrvata koji su prije rata činili 60 posto ukupnog stanovništva u ovom dijelu BiH. Iako su se ove godine očekivala značajnija sredstva od Vlade Republike Hrvatske, glavnina poticaja ipak je ostala u Federaciji. Potpredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda Davor Čordaš kaže:

„Vrlo simbolično i ja moram reći da nismo zadovoljni, ali da ima i do nas - da nismo predali i da nismo ove godine kvalitetno se natjecali, uz sve one silne veze i vezice koje imaju drugi, ’bolji’ Hrvati od nas. Pojedine općine u Federacije koje imaju Hrvata i načelnika i županijsku vlast dobiju više nego mi svi skupa u RS-u iz BiH. Ali, treba još nešto napomenuti, to se ne smije zaboraviti - da je Hrvatska u ovoj godini par kapitalnih projekata uradila u RS-u. To su milionski iznosi u markama. Urađen je put do Plehana, dato je negdje oko milion i po kuna za obnovu samostana na Petrićevcu i mislim da je oko najmanje milion kuna u ovoj godini dato za starački dom u Banjoj Luci.“

Za programe i projekte iz područja kulture Vlada Republike Hrvatske izdvojila je 15,4 miliona kuna, za programe i projekte iz područja obrazovanja i znanosti 11,2 miliona kuna, te za programe i projekte iz područja zdravstva 1,9 miliona kuna. Najveći pojedinačan iznos, osim za Udrugu „Feniks“, usmjeren je za izgradnju škole u općini Čapljina u iznosu od 450.000 kuna

Josip Muselimović, predsjednik Matice hrvatske, naglašava kako je pomoć Matici hrvatskoj trebala biti nešto značajnija:

„Imajući u vidu sadržaj i programe koje Mostarsko proljeće priređuje i koje će prirediti iduće godine.“

Ivan Bagarić, zastupnik dijaspore u Saboru Republike Hrvatske, naglašava kako je projekat pomoći Vlade Republike Hrvatske tek dio sredstava koja se izdvajaju za hrvatske državljane u BiH. Mirovine, zdravstveno osiguranje, boračke invalidnine dio su te pomoći, uz Mostarsko sveučilište za koje će se u konačnici izdvojiti preko 100 miliona konvertibilnih maraka:

„Pojedina kulturno-umjetnička društva, pojedina športska društva na prostoru na kojem oni egzistiraju ne dobijaju ništa od lokalne zajednice. Onda npr. 10.000 maraka je ogroman novac koji oni dobiju.“

Zanimljivo je kako će značajnija sredstva dobiti i pojedini sportski klubovi u Hercegovini - poput 280.000 kuna koliko će biti usmjereno prema Hrvatskom košarkaškom klubu Zrinjski, odnosno 200.000 kuna koliko je osigurano za Teniski klub Mostar.

U Komisiji Vlade Republike Hrvatske za podršku i financiranje projekata podvlače i kako se kroz pomoć bh. Hrvatima financiraju i brojni projekti od važnosti za ostale narode i građane u BiH.

  • 16x9 Image

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG