Dostupni linkovi

Predragu Strugaru bi se moglo suditi u Srbiji


Beograd, Palata pravde
Beograd, Palata pravde

Crnogorska policija raspisala je u sredu međunarodnu poternicu za Predragom Strugarom, sinom haškog osuđenika generala bivše JNA Pavla Strugara, saopšteno je iz Uprave policije. Spekuliše se da mlađi Strugar živi u Srbiji, odnosno Beogradu, što otvara pitanje može li on biti izručen crnogorskim pravosudnim organima ili pak da mu se sudi u Srbiji.

Međunarodna poternica za Predragom Strugarom koji je optužen za ubistvo 23 civila albanske nacionalnosti u Kaluđerskom lazu 1999. godine prioritetno je upućena Srbiji, jer postoje pretpostavke da Strugar ima srpsko državljanstvo i da boravi u Beogradu. Međutim, advokat Predraga Strugara, Goran Rodić, u izjavi za naš program kaže da je Strugar državljanin Crne Gore, ali dodaje da nema informaciju da li ima i državljanstvo Srbije:

"To su me pitali i ovdašnji novinari i u to ne želim da se mešam jer to spada u nadležnost državnih organa, odnosno to treba da utvrde policija, sud i tužilaštvo. Pošto su u optužnici naveli da je crnogorski državljanin, to je stvar njihovih provera. Prema tome, na tu temu se ni do sada nisam izjašnjavao."

Advokat Rodić nije mogao da potvrdi gde trenutno boravi njegov klijent:

"Očigledno je da ga u Crnoj Gori nisu našli. Na tu temu, takođe, ne želim ništa da pričam jer su ovde stvari mnogo ozbiljnije, u smislu montiranja procesa i politike u ovom slučaju. Ako ima srpsko državljanstvo, Srbija ga na zahtev Crne Gore neće izručiti, kao što ne bi ni Crna Gora na zahtev Srbije izručila nekoga ko ima crnogorsko državljanstvo – to je jednostavna stvar, to nije nikakva filozofija."

Predrag Strugar, optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ima dvojno državljanstvo - srpsko i crnogorsko - prenose mediji u Podgorici uz konstataciju da neće biti izručen Crnoj Gori, nego će mu biti suđeno u Beogradu. Srpsko tužilaštvo ne može automatski da preuzme crnogorsku optužnicu, rečeno je našem radiju u tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu. Prethodno se moraju ispitati dokazi koje je sakupilo crnogorsko tužilaštvo, i ukoliko se oni pokažu dovoljni za pokretanje krivične istrage, predmet može da se preuzme. Pre svega toga Strugar bi, rečeno je u tužilaštvu, morao da se na osnovu Interpolove poternice privede, odnosno mora biti dostupan organima gonjenja u Srbiji.

Sandra Orlović
iz Fonda za humanitarno pravo kaže da ne postoji nijedna prava prepreka da se postupak protiv Strugara vodi u Beogradu. Sudovi u Srbiji mogu pokrenuti postupak za bilo kog državljanina za koga postoji sumnja da je počinio ratni zločin:

"Postoji univerzalna nadležnost za izvršioce ratnih zločina. Do sada smo imali slučajeve da je za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije suđeno u Švedskoj, Austriji, Nemačkoj i drugim zemljama. Dakle, ne postoji nijedna pravna prepreka da se taj postupak vodi u Beogradu."


Sandra Orlović podseća šta je još potrebno da suđenje počne pred srpskim tužilaštvom za ratne zločine:

"Slučaj mora biti ustupljen srpskom tužilaštvu koje mora podići novu optužnicu na osnovu dokaznog materijala koji im je crnogorsko tužilaštvo dostavilo. Pretpostavljam da je crnogorsko tužilaštvo dobro uradilo svoj posao i da je tako pripremilo predmet da, ukoliko se on ustupi srpskom pravosuđu, mislim da neće proći mnogo vremena do početka sudskog postupka protiv Strugara."


Tužilaštvo Crne Gore tereti osam pripadnika nekadašnje Vojske Jugoslavije za nečovečno postupanje prema albanskim civilima 1999. godine u Kaluđerskom lazu, dok je Strugar optužen da je naredio ubistvo albanskih civila koji su od sukoba na Kosovu bežali u Crnu Goru. Istragom je utvrđeno da su tada ubijena 23 albanska civila.

XS
SM
MD
LG