Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Američki tužilac stigao u ispomoć pravosuđu


Zamjenik crnogorskog premijera Gordana Đurović razgovarala je 13. avgusta u Podgorici sa američkim ambasadorom u Crnoj Gori Roderikom Murom i pomoćnikom američkog državnog tužioca Džonom Hobom.

Pomoćnik američkog državnog tužioca Džon Hob od oktobra će zvanično raditi pri Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici i, kako je najavljeno, pomagati crnogorskom pravosuđu u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i u slučajevima ratnih zločina. Što se očekuje od Hoba i koje su njegove ingerencije?

Američki tužilac Džon Hob, koji je u Crnu Goru doputovao kao ispomoć pravosudnim organima u radu na složenim slučajevima organizovanog kriminala, korupcije i ratnog zločina, već je diplomatski pohvalio rad u stvaranju kapaciteta za borbu protiv ovih oblika kriminala, ali nije pominjao konkretne razultate crnogorskih vlasti koja je u dosadašnjim izvještajima State Departmenta oštro kritikovana zbog korupcije i neefikasnosti.

Koje su zakonske ingerencije Džona Hoba, koji će stalno boraviti u Podgorici, nije baš najjasnije, ali istraživač za kršenje ljudskih prava Aleksandar Zeković vjeruje da će njegovo prisustvo biti korisno:

"Sama činjenica da je on prisutan u Crnoj Gori je potvrda svih onih tvrdnji od svih ovih godina da, na žalost, Crna Gora nije ostvarila onaj progres koji se od nje očekivao na putu suočavanja s prošlošću i borbe sa organizovanim kriminalom. Sa druge strane, mislim da će njegova uloga biti dosta suptilna, ne sasvim direktna i otvorena jer mislim da će poštovati to da njegovo direktno miješanje u poslove crnogorske policije, tužilaštva ili sudstva na neki način bi moglo da se tretira kao protivzakonito, što su određeni već pravni stručnjaci u Crnoj Gori ukazali. Međutim, sama činjenica da je on u Crnoj Gori i da će on djelovati je potvrda toga da će rad naših mjerodavnih organa biti pod vrstom monitoringa, s obzirom da se radi o američkoj administraciji, o zainteresovanosti američke administracije da Crna Gora po ovom pitanju ostvari značajniji progres to će svakako biti jedna dodatna obaveza, ali i odgovornost za crnogorsku Vladu da zaista napokon postigne neki progres."

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević kaže da, prema informacijama kojima raspolaže, ima oblika organizovanog kriminala u Crnoj Gori i da je Džon Hob izaslanik koji će moći da stvori pravu sliku na terenu:

"Očekujemo na bazi informacija koje smo dobili da će američki državni tužilac u misiji u Crnoj Gori biti skoncentrisan na rješavanje krupnih slučajeva organizovanog kriminala jer je činjenica da je Crna Gora jedina država u regionu koja do sada nema procesuiran nijedan ozbiljan slučaj organizovanog kriminala i očigledno je da su ljudi koji bi trebalo da budu iza rešetaka ustvari u bliskim vezama sa vrhom crnogorske vlasti, da kontrolišu dio policije, dio tužilaštva i dio pravosuđa i to je opšte konstatacija i u svim izvještajima i State Departmenta i međunarodnih nevladinih organizacija, Evropske komisije. Mislim da će posao biti skoncentrisan na dvije oblasti, a to su krivična djela iz oblasti distribucije narkotika i pranja novca."

Koje su ingerencije američkog tužioca u Crnoj Gori i u kojoj će mjeri biti involviran u sadašnje i u buduće istrage nije baš najjasnije. Predsjednik Senata Udruženja pravnika Crne Gore Stanko Marić:

"Ja ne znam koje su njegove ingerencije, mogu samo da kažem ono što je rekao da vjeruje da je to tako i da će raditi zajedno. Koja je njegova uloga, koje su njegove sugestije, koliku snagu obavezujuću imaju ili nemaju ili je to samo jedan vid konsultancije, pomoći, savjeta."

Poznati podgorički advokat Goran Rodić je u izjavi za Radio Antena M već upozorio da bi svako eksplicitnije miješanje američkog tužioca u istrage u Crnoj Gori bilo nezakonito:

"Imajući u vidu zakone Crne Gore, on može samo pomagati u edukaciji, kroz seminare, savjetovanja i slične načine, usavršavanje policajaca, tužilaca i sudija. Svako njegovo miješanje i učestvovanje u konkretnim predmetima, pogotovo u trojnoj funkciji policajca, tužioca i sudije bilo bi nezakonito."

  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG