Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Još jedna optužnica za zločine nad Srbima


Općinski sud u Pakracu

Nakon višemjesečne istrage Državno odvjetništvo Republike Hrvatske podiglo je optužnicu protiv šestorice nekadašnjih pripadnika Vojne policije za ratne zločine protiv civilnog stanovništva početkom devedesetih. Tereti ih se za ubojstvo 17 srpskih civila na pakračkom području, a svi osumnjičeni su u pritvoru.

Damir Kufner i Damir Šimić po zapovjednoj odgovornosti i Pavle Vancaš, Tomislav Poletto, Željko Tutić i Ante Ivezić kao neposredni izvršitelji terete se za mučenje i ubojstvo srpskih civila koncem 1991. godine i početkom 1992. godine u Marinom Selu nedaleko Pakraca. Prvookrivljeni Kufner naređivao je pretragu kuća domaćih Srba na pakračkom području, a potom ih se dovodilo u kolibu na ribnjacima u Marinom Selu i iživljavalo se na njima. Kod žrtava uglavnom nije nalaženo ništa što bi ih povezivalo sa sudjelovanjem u srpskoj pobuni, ali svejedno su bili lišavani slobode i odvođeni. Od zlostavljanja i mučenja ih je 17 umrlo, a petorica su preživjeli. Tih se dana prisjeća Pakračanin Veljko Džakula, sadašnji predsjednik Srpskog demokratskog foruma.


«Pretrage kuća su se vršile kao izgovorom da bi se njih likvidiralo tih nikoliko Srba koji su u to vrijeme tu bili. Dešavale su se odmazde, privođenja, ubijanja – u to vrijeme se to smatralo normalnim činom.»


Informacije na temelju kojih je provedena istraga i podignuta optužnica jednim su dijelom sadržane u materijalima koje je Međunarodni kazneni sud u Haagu dostavio hrvatskom Državnom odvjetništvu u predmetu protiv Tomislava Merčepa. Haag je protiv Merčepa vodio istragu, ali nikada nije podigao optužnicu, te su spis koji su vodili kao istražni dostavili hrvatskom tužiteljstvu. U tom vrlo opsežnom materijalu obrađeni su zločini nad Srbima, koji su se događali u Pakračkoj Poljani i okolici, a s kojima se povezuje Merćep, ali su spomenuti i ovi zločini koje je na pakračkom području počinila hrvatska Vojna policija.

Drugi dio dokaznih materijala su kaznene prijave koje je hrvatska policija podnosila još u ratno vrijeme, odnosno odmah nakon što su se zločini dogodili. Naime, civilna policija je, unatoč ratnim uvjetima, reagirala na većinu dojava o zločinima, izlazila je na mjesto događaja, radila očevide, prikupljala dokaze i podnosila kaznene prijave, koje su onda godinama ležale u ladicama. Takvih kaznenih prijava bilo je i za zločine koji su 1991. godine počinjeni nad Srbima u okolici Pakraca, posebno u Marinom Selu, odnosno Ribnjaku.


Kufner i Šimić bili su zapovjednici, a ostali okrivljeni pripadnici voda Vojne policije pri 76. bataljunu Zbora narodne garde. Svi su oni u pritvoru još od proljeća, kada je istraga i započela. Predsjednik Županijskog suda u Požegi Branimir Miljević potvrdio je u izjavi za naš radio da je optužnica protiv šestorice nekadašnjih vojnih policajaca stigla na sud, ali ništa više od toga:


«Dok ne bude pravomoćna, ne mogu o njoj govoriti. Tek je došla kod sudca koji ju proučava. Prvo bi se morao predložiti pritvor, pa onda ide rok od osam dana za prigovor protiv optužnice, pa tek kad optužnica postane pravomoćna možemo o njoj razgovarati.»


Ako ne bude tehničkih problema, suđenje bi moglo početi već u rujnu ili listopadu. Domaći Srbi ove zločine stavljaju u istu priču kao i Pakračku Poljanu, gdje su pripadnici hrvatske pričuvne policije pod zapovjedništvom Tomislava Merćepa navodno poubijali nekoliko desetaka ljudi, ali je suđeno samo petorici i to za nekoliko ubojstava i mučenja. Možda se priča o desetcima ubijenih dijelom odnosi i na ovo. Veljko Džakula:


«To je isto pričano i o nama koji ovdje živimo. Međutim, pokazalo se da su za to odgovorni domaći ljudi koji su bili u Vojnoj policiji.»

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG