Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hajduk vlasništvo Grada i navijača


Hajduk iz Splita je prvi profesionalni nogometni klub u Hrvatskoj koji se preoblikuje po novom Zakonu o sportu. Zakon ga na to obvezuje jer je ovom klubu - u financijskoj i mnogim drugim krizama - dugo blokiran račun. Grad Split je za milijun kuna kupio 20.000 dionica Hajduka, a od druge polovice ovoga mjeseca na tržištu će se naći i ostatak po cijeni od 500 kuna po dionici. Očekuje se da će nakon okončanja procesa Grad Split biti 70 posto vlasnik Hajduka dok će 30 posto vlašnistva pripasti njegovim navijačima i drugim zainteresiranim fizičkim i pravnim osobama.

Sredinom srpnja, Povjerenstvo za profesionalne sportske klubove pri Ministarstvu sporta, izdalo je elaborat o preoblikovanju Hajduka i utvrdilo početni iznos temeljnog kapitala od 81 milijuna kuna. Predsjednik povjerenstva, Duško Mrduljaš:

"Hajduk sigurno ima veliku vrijednost i potencijal u svom članstvu, u svojim ljubiteljima i obožavateljima, koji, vjerujem, da će ovom prilikom izaći da pomognu Hajduku i da budu njegovi dioničari."

Prodaja hajdukovih dionica, kaže nam član uprave, Marko Ivkošić, obavit će se u pet krugova. Poslije grada, pravo kupnje dionica u dva kruga, imaju članovi Udruge NK Hajduka, njih 16 tisuća:

"Svaki član udruge može uplatiti od jedne do deset dionica."

Poslije članova udruge, pravo kupnje dionica imaju i ostale fizičke i pravne osobe, a na koncu vjerovnici. Najveći vjerovnik Hajduka - država, dug od 139 miliona kuna je prepustila gradu Splitu, a kako se očekuje, grad Split će dug pretvoriti u dionice i povećati temeljnu vrijednost kluba na oko 250 miliona kuna, te će postati i većinski vlasnik Hajduka. Marko Ivkošić:

"Prognoza je da će grad Split imati oko 70 posto dionica, a ostalih oko 30 posto dionica će biti manjinski dioničari."

Očekuje se da će se preoblikovanim vlasništvom Hajduk financijski oporaviti. Duško Mrduljaš misli da će Hajdukove dionice vrijediti na tržištu:

"Ovisno o tome kako će u budućnosti funkcionirati, a to znači kakva će se politika voditi, kakve će rezultate ostvarivati, kakva će biti kvaliteta igrača, kao i njihova vrijednost u klubu. On će zasigurno imati svoju vrijednost i dionice će zasigurno ostvarivati dividendu."

Sportski direktor, Ivan Buljan, smatra da će se učinci preoblikovanja vidjeti i na sportskom planu:

"Jer će klub napokon funkcionirati i raditi u jednim normalnim okolnostima, u normalnim i čistim odnosima. To su preduvjeti da jedan klub uopće može napredovati. Zadnjih dosta godina, zbog cijelog tog nereda, se nije znalo ko je gazda i ko odlučuje. Zbog toga je i došlo do ovakve situacije. U svakom slučaju, ta pretvorba će se pozitivno odraziti na rezultate Hajduka."

Najvjerniji Hajdukovi navijači pozdravljaju predstojeće procese u Hajduku, kaže nam tajnik Torcide, Stipe Lekić:

"Mislim da nitko ne bi volio da nam dođe jedan Avramović ili neki multimilijarder, nego bi bilo jako lijepo da svaki navijač Hajduka bude vlasnik svoga kluba."

Ima navijača koji su skeptični prema mogućnosti da postanu suvlasnici kluba, koji kažu - Neka pare ulože oni koji su pare od Hajduka i dobili:

"Ti isti koji su digli od Hajduka novce, neka kupe dionice i neka privatiziraju Hajduka, pa onda svojim primjerom pokažu da može i mali čovjek kupiti te dionice."

Kako Hajduk nije samo splitska, nego i mnogo šira pojava, pitali smo Marka Ivkošića kako će do hajdukovih dionica doći oni koji žive u inozemstvu:

"Svatko u svijetu će moći, putem punomoći, biti budući dioničar Hajduka jer su se danas sredstva komuniciranja razvila. Postoje mogućnosti da se vrlo brzo to učini."

XS
SM
MD
LG