Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stanje na Kosovu nije završena stvar


Skopje

Mnoga otvorena pitanja oko granica mogu biti razlog za zaključak da balkanskom regionu predstoji buran period, ocenjuju makedonski bezbednosni eksperti, analizirajući moguću povezanost ovog dela Evrope sa poslednjim događajima u Gruziji i sukobima na Kavkazu.

Ipak, to ne znači da Makedoniji preti direktna opasnost po njenu bezbednost, ali trebamo biti obazrivi, upozorava Blagoja Markovski, predsednik Balkanskog foruma za bezbednost:

“Nažalost, javlja se jedna novina u geopolitici, gde možemo govoriti o povezanim posudama, iako se ne radi o istom regionu. Znači, presedan koji je međunarodna zajednica uradila sa Kosovom, sad faktički Rusija koristi u Gruziji gde u dve pokrajine ima većinu stanovništva. Ubeđen sam da stanje na Kosovu nije završena stvar i da tamo pretstoje snažna prestruktuiranja, i sve mi nešto govori da će na Kosovu doći do podele.”

Gruzijsko-ruski konflikt može biti početak sličnih situacija u svetu, tamo gde bi i druge etničke zajednice tražile otcepljenje od postojećih država, kaže univerzitetski profesor Vladimir Pivovarov, nekadašnji šef vojne obaveštajne službe:

“Ne postoji nijedna etnički čista država. Sve zemlje su multinacionalne i tu se najčešće javlja glavni problem. Presedan Kosova je otvorio Pandorinu kutiju.”

Informacije da u ovom periodu i Grčka raspoređuje trupe i izvodi manevre na granici sa Makedonijom analitičari komentarišu kao pritisak sa druge strane da bi se rešilo pitanje imena. Markovski i Pivovarov:

“Grčka pravi razne izazove, pa u se u taj kontekst može uvrstiti i grupisanje njenih snaga u severnom delu. Ali, to su samo izazovi, bez nekakvih ozbiljnijih posledica po Makedoniju.”

“To je samo pokazivanje zuba. Grčka je vojno moćna država, koja ima svoju lobi grupaciju u Evropi i tu se javljaju problemi koji nas generalno tangiraju.”

Gledano iz geopolitičkog aspekta, Makedonija bi mogla izbeći bezbednosne rizike ukoliko postane zemlja članica NATO pakta, slažu se eksperti.

  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

XS
SM
MD
LG