Dostupni linkovi

VBA Srbije pregovara sa Mladićem o predaji


Srbijanska Vojnoobavještajna agencija (VBA) pregovara sa Ratkom Mladićem kako bi ga privoljeli na dobrovoljnu predaju, pošto su vlasti u Beogradu, poslije privodenja Radovana Karadžica, odlučne da stave tačku na saradnju sa Haškim sudom, saznaju "Nezavisne novine" iz pouzdanih obavještajnih izvora.

Kako tvrde izvori upućeni u tok pregovora, odbjegli general se predomišlja, pošto je, prema tvrdnjama pregovaraca, ulog veliki kao i "nagrada i eventualne sankcije".Prema saznanjima "Nezavisnih", službeni Beograd je spreman i da uhapsi Mladića, ali mnogo više od toga bi voljeli da se on dobrovoljno preda.Rasim Ljajić, predsjednik Nacionalnog savjeta Srbije za saradnju sa Hagom, otkrio je novinarima da se Mladic do 1. juna 2002. godine skrivao u vojnim objektima, a poslije toga, pa sve do decembra 2005. godine, u mnogobrojnim beogradskim stanovima.

Bivši komandant Vojske RS, optužen za genocid u Srebrenici, uz Gorana Hadžica, jedan je od dva preostala haška bjegunca. Procjenjuje se da bi eventualna predaja ili privodenje definitivno prokrcilo put Srbiji prema Evropskoj uniji, pošto Holandija blokira dalje približavanje sve dok Mladic ne bude u Hagu.
XS
SM
MD
LG