Dostupni linkovi

Je li kraj korupciji u Zagrebu?


Slobodan Ljubičić

Šef „Zagrebačkog holdinga“ Slobodan Ljubičić dao je danas ostavku zbog toga što se na internetskim stranicama „Holdinga“ pojavilo anonimno pismo koje bivšeg direktora „Zagrebačkih cesta“ Igora Rađenovića, okrutno premlaćenog zato što je pozvao policiju da ispita poslovanje te tvrtke, optužuje za mobbing.

Je li to početak obračuna među oporbenim Socijaldemokratima – između zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i središnjice stranke predvođene Zoranom Milanovićem?


Svjesni da bi im korupcionaške afere koje potresaju zagrebačku gradsku upravu mogli doći glave i dovesti u pitanje njihovu vlast u glavnom gradu Hrvatske, u središnjici Socijaldemokratske partije Hrvatske oštro su zaprijetili zagrebačkom socijaldemokratskom gradonačelniku Milanu Bandiću – njegov najbliži suradnik, direktor Zagrebačkog holdinga koji upravlja svim gradskim službama Slobodan Ljubičić - mora otići! Ljubičića se povezivalo sa malverzacijama gradskim zemljištem u atraktivnoj građevinskoj zoni koje na kraju jeftino kupe njegovi rođaci, sa sumnjama na pogodovanje u nabavama za grad Zagreb, kao i za iznimno visoke iznose koje grad plaća za izvođenje raznih radova.

Čini se da su najkorumpiraniji dio Ljubičićevog carstva bile „Zagrebačke ceste“. Nekadašnji Račanov tajnik u Vladi Igor Rađenović doveden je da tu firmu koja je dio „Holdinga“ dovede u red, ali kada je pozvao policiju da istraži poslovanje, brutalno je pretučen pred svojim domom. Kap koja je prelila čašu bilo je anonimno pismo prepuno uvreda na račun Rađenovića, koji se još oporavlja od povreda, koje je objavljeno na službenim stranicama Holdinga. Ljubičić je danas podnio ostavku, a na njegovo mjesto dolazi Ivo Čović, blizak središnjici stranke, a ne Bandiću.


Glavni hrvatski ekspert za korupciju Josip Kregar upozorava u izjavi za naš radio da je bolno kada se korupcija pojavljuje i u oporbenoj stranci, jer građani onda više ne mogu na izborima birati između poštenih i nepoštenih, kada se i za jednima i za drugima vuče rep korupcije.


„Što se tiče samog čina ostavke, ja to ne smatram početkom nekakvog velikog raščišćavanja. Vjerojatno je bolno, jer se dešava razlaz između Bandića i njemu bliskog suradnika, čovjeka s kojim je bio poslovno, intimno i prijateljski povezan. Njihove karijere bile su povezane i isprepletene. Zato mi se čini da treba pričekati neko vrijeme i tek onda odlučiti – radi li se samo o jednom taktičkom potezu, ili se ipak radi o jednom jakom i odlučnom političkom gestu.“


Ovo je prvi konkretan potez novog vodstva SDP-a na čelu sa Zoranom Milanovićem sa ciljem da discipliniraju Bandića zbog sumnji na krupciju u „Holdingu“, kaže za naš radio komentator „Novog lista“ Branko Podgornik:


„Činjenica da je Ljubičić smijenjen u biti je znak da je Bandić poslušao stranački vrh na čelu s Milanovićem i da
mu on treba. Očito se žele na taj način nekako pomiriti ili izmiriti radi javnosti, tim više zbog toga što su za 9 mjeseci lokalni izbori u cijeloj Hrvatskoj, pa i u Zagrebu. A hoće li tu biti nekih dubljih obračuna – mislim da ih ne treba očekivati, barem ne prije tih izbora!“


Izbor Ljubičićevog nasljednika govori da bi afera u Zagrebu trebalo biti manje, procjenjuje Podgornik:

„Sama činjenica da će za novog šefa „Holdinga“ biti postavljen Ivo Čović, za kojeg mislim da je izbor stranačke središnjice, a ne Bandića, pokazuje da bi se nešto u vođenju „Holdinga“ ipak trebalo promijeniti.“


Novinar gradske rubrike „Večernjeg lista“ Vojislav Mazocco, koji već nekoliko godina „u stopu“ prati Milana Bandića, kaže za naš radio kako je ova ostavka samo bacanje prašine u oči javnosti, jer ne odlazi osoba koja je i po funkciji jedina odgovorna za poslovanje „Holdinga“, jedini član Skupštine „Holdinga“ - gradonačelnik Zagreba Milan Bandić:


„Ovo je zapravo zamagljivanje očiju javnosti, jer Slobodan Ljubičić je želio otići iz „Holdinga“! Ovo je potpuno bezbolno za Bandića – on još uvijek ima podršku i Slobodana Ljubičića i njegove ekipe, koji će sa svojim utjecajem financirati sve što god Bandić poželi. Predsjednik Socijaldemokratske partije Milanović možda vjeruje da je nešto dobio, ali nije dobio ništa! Jer afere će nastaviti „izlaziti“ – za njih nije kriv isključivo Slobodan Ljubičić, nego prvenstveno Milan Bandić koji je i formalno odgovoran za sve što se dešava u „Zagrebačkom holdingu.“

XS
SM
MD
LG