Dostupni linkovi

Mladi su ugrožena manjina


Beograd
Beograd

Međunarodni Dan mladih, 12. avgust, koji su Ujedinjene nacije ustanovile 1999. godine, prilika je da se svako društvo pozabavi pitanjem života mladih. Mladi u Srbiji su postali ugrožena manjina, slabo su organizovana kategorija stanovništva, i time na izvestan način šalju poruku vlastima da se njima bave.

Život mladih ljudi u Srbiji je i dalje pod snažnom dominacijom procesa tranzicije koja se kreće iz autoritarnog režima ka demokratiji. Sve potrebne reforme se još uvek polako sprovode. Komentarišući istraživanja prema kojima bi oko 70 odsto mladih, da su u prilici, napustilo Srbiju, direktorka omladinske nevladine organizacije Centar za omladinski rad Danijela Radić kaže:

"Mladi nemaju uslove za razvoj i za pronalaženje zaposlenja i po završetku fakulteta, oni koji su mogli da se školuju, baš i nemaju neke opcije u životu. Smatramo da je situacija loša po pitanju mladih u Srbiji jer su marginalizovani. O tome se, na žalost, priča samo na ovaj dan, Dan mladih, ali godina ima još 364 dana kada se takođe treba baviti pitanjima mladih. Nacionalna strategija, za sada, napreduje i zaista sam optimista s obzirom da je dosta toga urađeno u proteklih par meseci i time bi vlast trebalo da se bavi i u narednom periodu."


Međunarodni Dan mladih, 12. avgust, koji su Ujedinjene nacije ustanovile 1999. godine, biće prilika da se promoviše Nacionalna strategija za mlade koju je Skupština Srbije nedavno usvojila. Ministarstvo Srbije za omladinu i sport potpisalo je ugovore sa 73 nevladine organizacije koje su osnovali mladi, ili koje se bave mladima, kojima će u ovoj godini biti dodeljeno 140 miliona dinara, kaže Snežana Marković Samardžić, ministarka omladine i sporta:

"Aktivno učešće mladih u društvu podrazumeva podsticajno okruženje koje im daje prostora i mogućnosti da utiču na kvalitet sopstvenog života i razvoja društva u celini. Na ovaj način pozivamo mlade ljude da sami odlučuju o sebi, jer će odlučiti neko drugi ako to ne budu oni učinili, a samim time i o društvu u kojem trenutno žive i o društvu kojim će sutra upravljati."

Mladi su spremni i da menjaju okruženje koje su zatekli, ali im treba dati šansu. Oni će u Srbiji zaista imati perspektivu tek onda kada oni budu odlučivali kakva će to zemlja biti. Milisav Ninković kaže da biti mlad danas u Srbiji znači suočavati se svakodnevno sa problemima:

"Mladi jesu diskrimisani i spadaju u marginalizovanu grupu. Oni imaju problema sa putovanjem i sputani su u odnosu na mlade iz Evrope, ali se nadamo da će vlast i država, i neke druge zemlje, imati razumevanja prema mladima i da će se sve kretati ka boljem, da će mladi moći da putuju slobodno. To bi omogućilo razvoj nekih novih ideja, kreativnost, razmenu iskustava i stvaralaštva i, možda, neku novu inicijativu koja bi mogla da dovede do promena."

Pomoć države je izuzetno značajna za mlade, kaže Sonja Liht, iz Fonda za političku izuzetnost. Kroz realizaciju nacionalnog projekta država će uspostaviti trajne mehanizme saradnje sa nevladinim sektorom i omladinskim udruženjima omogućiti učešće u realizaciji Nacionalne strategije za mlade:

"Jer pokazuje da ima smisla sanjati i u Srbiji. Iskreno verujem da svi zajedno imamo ogromnu šansu da ne samo počnemo sa sprovođenjem te strategije u delo već i da uspemo u tome da se mladi, zajedno sa nama koji više nismo tako mladi, u ovoj zemlji izbore za ono mesto koje im pripada."


Oko milion i po mladih uzrasta od 15 do 30 godina čine 20 odsto stanovništva Srbije.

XS
SM
MD
LG