Dostupni linkovi

Opcije za odgovor Zapada su ograničene


Grad Gori nakon treće serije ruskog bombardovanja.
Grad Gori nakon treće serije ruskog bombardovanja.

Pet dana nakon što je počela, očito je da ruska intervencija u Gruziji nije ograničena samo na podršku separatističkim pokrajinama Južnoj Osetiji i Abhaziji. Žestina kojom se ruska vojska obrušila na Gruziju jasno pokazuje vlastima u Tbilisiju kako Moskva gleda na gruzijske aspiracije prama ulasku u NATO i Europsku uniju. Zapad se još uvijek nije jasno odredio prema ruskoj invaziji. Opcije za odgovor su sužene, ali jedna je očigledna i lako moguća, tvrdi u komentaru u današnjem International Herald Tribuneu, Edward Joseph, profesor na Johns Hopkins Institutu za međunarodne studije u Washingtonu.

Uporedo s užasom s kojim se prati ruska invazija Gruzije, postavlja se i pitanje šta Sjedinjene Države i Zapad mogu učiniti, osim onoga što sada čine – da se oglašavaju izjavama dužnosnika.

Bez obzira čime je izazvana, ruska intervencija u Gruziji je neproporcionalna i podsjeća na brutalnu represiju kojom se Moskva obračunavala sa bivšim članicama Sovjetskog Saveza u vrijeme Hladnoga rata. Posljedice mlakog odgovora Amerike i Europe osjetit će se i mnogo dalje od same Gruzije, pise Ed Josheph u današnjem International Herald Tribuneu.

Opcije za odgovor su ogranične. Zaoštravanje retorike moglo bi dovesti do dodatne konfrontacije s Rusijom i možda je navesti da vetom blokira akcije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Osim toga, ruska podrška je neophodna Zapadu za neutralizaciju iranskog nuklearnog programa.

No, postoji barem jedan korak koji Rusiji može uputiti jasnu poruku, pod pretpostavkom da Amerika djeluje brzo – a to je poziv Makedoniji da odmah uđe u NATO.

I Gruzija i Makedonija ostale su razočarane na kraju aprilskog samita NATO-a u Bukureštu jer, unatoč očekivanjima nisu pozvane u članstvo Sjeveroatlantskog saveza. Gruzija je ostala u predvorju NATO-a jer Europljani nisu željeli podržati njezin ulazak kako ne bi uznemirili Rusiju, koja se protivi ulasku susjeda u zapadnu vojnu alijansu. Makedonija je ostala kratkih rukava jer je, zbog spora oko imena, Grčka blokirala njen ulazak u NATO.

Poziv Makedoniji sada bi Rusiji poslao trostruku poruku. Prvo, da je NATO dosljedan i odlučan u najmjeri da nastavi proces proširenja i da neće dopustiti remetilačkim faktorima, unutrašnjim ili vanjskim, da ometu taj proces. Drugo, poziv bi potcrtao važnost integriteta malih država od Balkana do Kavkaza. I treće, Rusiji bi se poslao jasan signal da Zapad neće tolerirati "zamrznute sukobe", bez obzira radi li se o onima u Gruziji, Makedoniji ili Kosovu, gdje Rusija snažno podržava dio Srba koji se protive neovisnosti Kosova.

U kombinaciji s drugim mjerama, trentuni prijem Makedonije u NATO, jedan je od mogućih načina kojima se može kontrirati opasnom vjerovanju u Moskvi da ruske akcije u Gruziji mogu proći nekažnjeno, zaključuje svoj komentar u IHT-u Edward Joseph, profesor na Johns Hopkins Institutu za međunarodne studije u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG