Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slučaj "Orlov let": Branioci ne očekuju ponovni pritvor


Grupa Albanaca na suđenju u Podgorici

Branioci osuđenih u slučaju Orlov let vjeruju da je nedavni zahtjev tužilaštva da se poništi sudska odluka o ukidanju pritvora osuđenim Albancima uobičajena proceduralna radnja koja nema opravdano zakonsko utemeljenje.

Komentarišući žalbu na sudsko rješenje o ukidanju pritvora desetorici osuđenika u slučaju Orlov let, koju je nedavno podnijela specijalna tužiteljica za organizovani kriminal Stojanka Radović, pravni zastupnik dijela okrivljenih Radomir Prelević kaže da je taj potez sasvim očekivan i da se radi o rutinskoj proceduri:

"Naime, tužilac u svakom slučaju koristi pravne lijekove koje je imao do 9. ovog mjeseca, s obzirom da mu je rješenje o oslobađanju optuženih iz pritvora uručeno na samom suđenju 5., a njemu je uručeno 9. i on je uručio tu žalbu. Međutim, od te žalbe se očekuje samo sprovođenje postupka po njoj, a ne i promjena stanja, zato što taj pritvor više nema nikakvu svrhu zbog toga što su ovi optuženi već isuviše dugo zaista bili u pritvoru, radi se pritvoru u trajanju od 23 mjeseca, a sve procesne situacije i razlozi ukazuju na to da on više zaista nije potreban niti radi nesmetano vođenje postupka niti radi obezbjeđenja prisustva okrivljenih u daljem toku postupka."

Prelević vjeruje da je sudska odluka o ukidanju pritvora i u određivanju mjera nadzora osuđenicima zakonski utemeljena i da će teško biti naći osnov za povlačenje te odluke:

"Kao lakšu mjeru prema okrivljenima, on im je izrekao zabranu napuštanja boravišta, to znači da oni ne mogu da napuste opštinu Podgorica, da se kreću izvan teritorije opštine Podgorica, ne mogu da napuste Crnu Goru i takođe im je određena i druga mjera, a to je oduzimanje putne isprave, tako da mislim da će odlukom po tom rješenju ta procedura biti jednostavno završena bez promjena."

Podsjetim - u slučaju Orlov let grupa crnogorskih Albanaca optužena je i osuđena za pokušaj pripremanja terorističkih akata uoči septembarskih izbora 2006. godine. Prvobitna optužnica znatno je izmijenjena nakon odluke tužilaštva za pet optuženika umjesto za terorističke akte tereti samo za nedozvoljeno držanje oružja. Ovaj slučaj bio je u centru pažnje domaće i međunarodne javnosti zbog sumnji da je policija prekoračila ovlašćenje i da je silom iznudila priznanje od optuženih koji su navodno fizički maltretirani i u prostorijama podgoričkog Višeg suda. Optuženima je nedavno izrečena zbirna kazna od preko pedeset godina zatvora.

  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG