Dostupni linkovi

Ponovo voz iz Vinkovaca u Bogojevo


Bogojevo, slavlje povodom dolaska voza iz Vinkovaca, Foto: Danas
Bogojevo, slavlje povodom dolaska voza iz Vinkovaca, Foto: Danas

Nakon gotovo deset godina u stanicu Bogojevo u Srbiji je ovih dana stigao prvi teretni voz iz Vinkovaca, čime je ponovo uspostavljena jedna od nekada najznačajnijih železničkih veza na bivšoj pruzi Jesenica-Ðevđelija. Voz je iz kutinske Petrokemije dopremio 600 tona mineralnog đubriva koje će biti isporučeno firmi Agrooprema iz Subotice.

Nakon dočeka prve teretne kompozicije pristigle iz Vinkovaca, Saša Krstin, šef železničke stanice u Bogojevu, kaže da su oni tehnički potpuno spremni za pun obim saobraćaja:

"Već za ponedeljak očekujemo sledeći voz i naravno u nekom narednom periodu bi to bilo učestalije i ovaj prelaz bi dobio na značaju, mnogo više nego ranije. Prelaz na Šidu je preopterećen i mislim da će ga ovaj pravac značajno rasteretiti."

Linija Vinkovci-Bogojevo je bila u prekidu od 1999. godine zbog oštećenja železničkog mosta na Dunavu tokom bombardovanja. Iako je on obnovljen još pre gotovo dve godine pruga je iz nekog neobjašnjivog razloga bila van upotrebe sve do sada. Most je, doduše, uz svečano presecanje vrpce i uz prisustvo Velimira Ilića pušten u promet pre godinu dana, ali je lokomotiva samo simbolično prešla preko pruge i kasnije je sve obustavljeno. Sadašnji odbor za svečani doček činili su mahom privrednici koji su i bili najviše zainteresovani da ova železnička veza konačno proradi. Branko Kopilović, uvoznik čijoj firmi je dopremljen prvi uvozni kontigent iz Vinkovaca, kaže da je ovo svečani trenutak za privrednike ovog kraja:

"Znači mi mnogo, posebno u finansijskom smislu, jer je do sada sva roba koju sam uvozio iz Hrvatske išla preko Šida, što znači 7-10 eura veći trošak po toni u odnosu na ovaj prelazni put. Isto tako, biće manji trošak i kod izvoza i bićemo konkurentniji."

Blaško Kopilović, direktor firme Zrnomag, podseća da je ovaj železnički pravac nekada bio značajan za čitav region:

"Mislim da ovo nije poglavlje samo između Vojvodine i Srbije i Hrvatske već mislim da će ovo biti poglavlje evropskih razmera. Sećam se vremena direktnih vozova iz Bukurešta do Rijeke. Ovo je, tako bih rekao, jedna vrsta transevropske pruge i ovde će se slivati teški tereti iz južne Mađarske i iz zapadne Rumunije, koji će se sigurno ovuda prevoziti do jadranskih luka."

Ponovno saobraćanje vozova između Hrvatske i Srbije ima mnogo širi značaj za njihove sveukupne odnose, ocenjuje Kopilović:

"Čim smo više zajedno i pričamo jedni sa drugima, bolje se upoznajemo. Nadam se da ćemo vrlo brzo prebroditi ove gluposti koje su nas poslednjih dvadesetak godina pratile."

Putnički promet će, međutim, uslediti tek krajem godine, kažu u našoj železnici, dok iz Hrvatske poručuju da su spremni za njega svakog trenutka i ponudili svoje lokomotive.

XS
SM
MD
LG