Dostupni linkovi

Ne na ekskurziju u Srbiju


Beograd
Beograd

Ministarstvo prosvjete i nauke Crne Gore poslalo je školama uputstvo za đačka putovanja, u kojem je preporučeno da se polumaturske ekskurzije ubuduće organizuju u Crnoj Gori, a ne u Srbiji kako je proteklih godina bila praksa.

Nekada su se đačke ekskurzije organizovale od Đevđelije do Triglava, no kako su se ratovima sužavale granice nekadašnje države tako su i maršrute ekskurzija postajale sve kraće. Posljednih 18 godina jedina destinacija crnogorskih polumaturanata bila je Srbija. Od ove godine po svemu sudeći ta praksa biće prekinuta. Naime, Ministarstvo prosvjete, kako je objavila "Pobjeda", smatra da osnovci prvo treba da upoznaju sopstvenu državu i njene kulturno istorijske znamenitosti, te da, ukoliko neka škola bude insistirala na ekskurziji u inostranstvu moraće da traži saglasnost Ministarstva. S tim što, kako kažu, neće insistirati da škole koje su već raspisale tender za polumaturske ekskurzije i sklopile aranžmane za ovu godinu mijenjaju dogovor, ali će u školskoj 2009. i 2010. godini biti obavezne da slijede uputstvo. To nam u prvoj reakciji potvrđuje i direktor Osnovne škole "Dragiša Ivanović" Niko Raičević:

"Ja se apsolutno slažem da ima dovoljno kulturno istorijskih spomenika koja bi naša djeca trebala da upoznaju, najprije svoju zemlju. A za dalji tok vidjećemo i za njihov odziv, uglavnom, ima i tu neki dogovor sa Ministarstvom ukoliko roditelji budu izrazili želju za inostranstvom oni će naravno uz naše dopise vjerovatno dobiti i odlazak van."

Sličnog je stava i direktor jedne od najpopularnijih podgoričkih osnovnih škola "Maksim Gorki" Đerđ Noc Martini koji kaže da će to i svakako biti i predmet dogovora sa roditeljima kakva je i inače praksa za sve važne odluke:

"Ja se u u potpunosti slažem sa Ministarstvom da te ekskurzije moraju dobro da se isplaniraju, da to bude koordisano između roditelja, škole i ministarstva, da se sve dobro isplanira i da djeca na njima nešto nauče, što u posljednje vrijeme nije slučaj i da im te ekskurzije ostanu u sjećanju."

Norc Martini takođe smatra da je uputno da osnovnci prvo upoznaju sopstvenu državu. Pomoćnik ministra Marko Jokić rekao je da ne očekuje neke velike reakcije na promjene, iako je bilo čak i prijedloga da se polumaturske ekskurzije organizuju po uzoru na maturske čije su destinacije Italija, Grčka ili širi region. Jokić se upravo poziva na primjer Srbije koja svoje osnovce vodi u obilazak znamenitosti sopstvene zemlje. Posljednjih godina crnogorske polumaturske ekskurzije su se svodile na maršrutu koja je obuhvatala Beograd, Novi Sad, Zlatibor i neke gradove po unutrašnjosti te zemlje. A kakve su zaista reakcije, čujmo prvo iskustvo Maše koja je prošle godine bila na uobičajenoj ruti po Srbiji:

"Prošle godine ja sam bila pet dana u Srbiji na ekskurziji i tih pet dana ću sigurno pamtiti samo po druženju manje po organizaciji jer smo bili smješteni u provincijama, a manje smo vremena proveli u velikim gradovima kao što je Beograd ili Novi Sad. Sigurno ima djece koja nikad nijesu bila u nekim mjestima u Crnoj Gori i svakako treba prvo da upoznaju svoju domovinu, ali takođe postoji i mnogo djece kojima je možda jedina prilika da posjete neke veće gradove kao što su Beograd ili Novi Sad ili Zagreb. Ta prilika je upravo na ekskurziji."

Ksenija, koja će tek predstojeće školske godine ići na ekskurziju, smatra da treba upoznati Crnu Goru, ali bi voljela da upozna i region:

"Ja sam oduvijek smatrala da je pomalo glupo što se ekskurzije tiče ići samo po Srbiji. Niji mi bilo jasno zašto ekskurzija nije uključivala i neke druge lijepe gradove u našem okruženju u Hrvatskoj ili Bosni. Isto tako, s druge strane, što se tiče ove nove odluke smatram da je većina djece već posjetila znamenitosti u Crnoj Gori, a ta djeca koja nijesu ostaje za njih bolje rješenje da posjete prvo našu državu. Tako da bi moje mišljenje da bi bilo najbolje kada bi ekskurzija mogla da o uključuje posjetu nekih gradova i u Crnoj Gori i u Srbiji ili možda u Hrvatskoj."

Podsjećajući da djeca treba prevaskohdno da upoznaju sopstvenu zemlju: Cetinje, Perast, Kotor, Biogradsko ili Plavsko jezero, predsjednica Udruženja roditelja Crne Gore Ljiljana Milonjić pozdravlja odluku Ministarstva prosvjete:

"Onda možemo kasnije govoriti i o odlascima u zemlje u regionu i šire. Takođe mi se jako dopala ideja da škole samostalno mogu da organizuju i dalje puteve ukoliko za to ima interesovanja."

XS
SM
MD
LG