Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Meta bi mogli biti i civili


David Kakabadze

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili "prihvatio je gotovo sve prijedloge" EU i OSCE-a za prekid sukoba s Rusijom, izjavio je danas u Tbilisiju francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner. Saakašvili je potpisao izjavu o prekidu vatre koji Kouchner sada nosi u Moskvu, gdje bi se trebao sastati s predsjednikom Rusije Dmitrijem Medvedevom. U razgovoru sa šefom gruzijskog servisa Radija Slobodna Evropa – Davidom Kakabadzeom, pokušali smo saznati što ovaj dokument znači i kakav je dalji mogući razvoj situacije na ratištu.

Kakabadze: Predsjednik Saakašvili je potpisao jednostrani prekid vatre koji je, prije svega ostalog, njemu važan, da bi se pokušalo sve strane dovesti do pregovaračkog stola i onemogućilo daljnje pogibije ljudi. To je ono što želi postići, hoće li se to i desiti je neko drugo pitanje.

RSE: Informacije o razaranjima i mrtvima su različite. Što zna Gruzijski servis RSE?

Kakabadze: Mi imamo dopisnike na cijeloj teritoriji, svuda… Znamo da su bombardirani ciljevi daleko izvan zaraćenog područja. Samo jutros su naprimjer pogođeni brojni ciljevi na obali Crnog mora. Imamo informacije da je takođe danas pogođen radar koji se nalazi na obodima Tbilisija. Upravo sam razgovarao s našom novinarkom u glavnom gradu koji mi je rekla da je od jačine eksplozije pala s kreveta. Hvala Bogu, nema žrtava. Ali ako se ovako nastavi, ako niko Rusiju ne zaustavi i ne privede za pregovarački stol, vrlo je lako moguće da u Tbilisiju budu gađani i civilni ciljevi.

RSE: Pojedini analitički krugovi tvrde da je ovaj rat u Južnoj Osetiji zapravo politička igra između Rusije i SAD?

Kakabadze: U svakom slučaju je to dio cijelog scenarija, cijele ove tragične igre. Ono što je jako važno jeste da Rusija iz svega ne izađe nekažnjeno. Ukoliko ne bude odgovornosti za Moskvu, to će imati mnogo veće i teže posljedice za ukupan svjetski poredak. Nemojte misliti da pretjerujem, ja sam 100% siguran da rezultati ovog rata, odnosno reakcija svijeta na zbivanja u Gruziji mogu ostaviti ozbiljne posljedice, kako negativne, tako i pozitivne.

RSE: Nemam osjećaj da je svijet baš odlučan pokrenuti neku akciju da se zaustavi rat?

Kakabadze: Do sada se sve dešavalo na nivou "zabrinutosti". Najjaču izjavu je dao Dick Cheney koji je prvi upotrijebio riječ "agresija". Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt je ovu situaciju u Gruziji usporedio s kasnim tridesetim prošlog stoljeća kada je Hitler upao u Čehoslovačku s obrazloženjem da želi zaštititi svoj narod. Ali reakcija na najvišem nivou nije bilo. To što je američki potpredsjednik Cheney u nedjelju dešavanja u Gruziji nazvao agresijom možda znači da će se stvari u međunarodnoj zajednici promjeniti.

  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG