Dostupni linkovi

Nastavak krize u Gruziji


Ruske trupe u gradu Java u Južnoj Osetiji, 09. avgust 2008.
Ruske trupe u gradu Java u Južnoj Osetiji, 09. avgust 2008.

Gruzijsko ministarstvo unutrašnjih poslova danas je saopštilo da je ruska vojska preuzela kontrolu nad Ćinvalijem, glavnim gradom proruske separatističke oblasti Južne Osetije.

Ruski Generalštab potvrdio je povlačenje gruzijske vojske iz Ćinvalija, dok su ruski mirotvorci prethodno demantovali da su gruzijske snage započele povlačenje. Takođe, sekretar Saveta bezbednosti Gruzije Aleksandar Lomaja izjavio je da su se gruzijske snage povukle iz skoro svih delova seperatističke oblasti Južna Osetija.

"Povukli smo se iz skoro svih delova Južne Osetije, u znak dobre volje i da bismo pokazali da želimo da prekinemo vojne sukobe," kazao je Lomaja.

Očevici su rekli kako su videli povlačenje vojnika i teške artiljerije. Gruzijska vlada je saopštila da je u Gruziju upućeno dodatnih 10.000 ruskih vojnika, od kojih je šest hiljada ušlo tokom noći u Južnu Osetiju kroz tunel Roki iz ruske republike Severne Osetije. U saopštenju se navodi i da je preostalih četiri hiljade vojnika stiglo ratnim brodovima u Abhaziju, drugu nezavisnu gruzijsku regiju, koja je proruski orijentisana. Agencija Interfax je javila da je ruska flota sa svojim ratnim brodovima uspostavila blokadu kako bi sprečila dopremu oružja Gruzijcima.

Rusija je rano jutros bombardovala vojni aerodrom nedaleko od gruzijskog glavnog grada Tbilisija, a istovremeno je Tbilisi saopštio da Moskva gomila svoje vojnike u drugoj separatističkoj oblasti u Gruziji, Abhaziji.

Predsednik gruzijske separatstičke republike Abhazije Sergej Bagapša zatražio je od Rusije, sa kojom ta republika ima tesne veze, da pojača zaštitu njene morske granice. Odluku Bagapše da se uvede opšta mobilizacija Abhazije, zbog sukoba sa gruzijskim snagama, odobrio je Savet bezbednosti te separatističke republike. U skladu sa ustavom ove nepriznate republike, u roku od 24 sata odluku treba da odobri parlament, kako bi stupila na snagu, rekao je agenciji Interfaks predstavnik predsednika Abhazije, Kristian Bžanija.

Bilans sukoba

Najmanje 150 Gruzina je poginulo, među kojima 40 civila, od početka sukoba sa Rusijom, izjavila je sinoć šefica gruzijske diplomatije Eka Tkečelačvili. U telefonskoj izjavi novinarima, ona je rekla da u bilans nastradlih nisu uključene žrtve ruskog bombardovanja grada Gorija, nedaleko od separatističke oblasti Južne Osetije.

Ruska državna televizija izvestila je danas da se hiljade ljudi već treći dan kriju u podrumima, bez hrane i vode.
Bez dogovora u SB UN, Sarkozijev plan u tri tačke

Francuska, trenutno predsedavajuća EU, predložila je danas plan u tri tačke kojim bi trebalo da se okončaju borbe u Južnoj Osetiji, saopšteno je sinoć iz kabineta francuskog predsednika Nikole Sarkozija. Sarkozi je, kako je saopšteno, predložio plan u tri tačke koji uključuje automatski prekid vatre i puno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Gruzije. Takođe, planom je predviđeno uspostavljanje prethodnog stanja u regionu, odnosno povlačenje ruskih i gruzijskih snaga na prethodne pozicije.
Članice Saveta bezbednosti UN, ni posle trećeg sastanka, danas nisu uspele da se dogovore o tekstu apela za prekid vatre u Južnoj Osetiji, saopšteno je u Njujorku.

Gruzija je izgubila kontrolu nad Južnom Osetijom nakon poraza u ratu početkom 1990-ih. Od 1994. godine vode se pregovori o rešavanju konflikta. Pitanje statusa Južne Osetije rešava se, za sada bez uspeha, u okviru Mešovite kontrolne komisije, u kojoj su predstavnici Moskve, Tbilisija i Šinvalija. Od nešto više od 70.000 stanovnika Južne Osetije ogromna većina ima rusko državljanstvo i pasoše.

XS
SM
MD
LG