Dostupni linkovi

Hrvatski turistički rast i autogolovi


Na osnovu do sada postignutih rezultata, ministar turizma, Damir Bajs, kao i drugi turistički dužnosnici u Hrvatskoj, očekuju dva posto više gostiju, tri posto više noćenja nego prošle godine, te povećanje prihoda od turizma, koji bi konačno trebao prijeći brojku od sedam milijardi eura. Ali iza tih brojki ostaju i neka pitanja - one ne opravdavaju porast kapaciteta.

Ministar Damir Bajs očekuje 12 milijuna dolazaka, što je dva posto više nego lani, zatim povećanje od tri posto noćenja kojih će biti više od 57 milijuna, a očekuje se i:

"porast od sedam milijardi eura u prihodu od turizma, a to znači dva posto više u dolasku, tri posto više noćenja i pet posto više u samom dohotku."

Ministar Bajs posebice naglašava ulaganje u kvalitetu hrvatskog turizma, pa je naveo podatke o broju hotela sa četiri zvjezdice, kojih je lani bilo 94, a danas ih je 120, što je porast od 28 posto, dok je broj hotela sa pet zvjezdica povećan sa 13 na 16 hotela.

Hrvatski turizam iz godine u godinu povećava svoj prihod, ali i svoje kapacitete, pa brojke porasta ne trebaju previše radovati - upozorava stručnjak za turizam, profesor na splitskom Ekonomskom fakultetu, doktor Ante Dulčić:

"Na hrvatskoj obali je došlo do enormnog povećanja smještajnih kapaciteta. Sadašnji pokazatelji od jedan ili dva posto povećanja turističkog prometa u Hrvatskoj znače da je taj rast ispod globalnog rasta na Mediteranu."

Hrvatska turistička zajednica inače ove godine očekuje rast turizma od tri posto, što je ispod međunarodnog prosjeka od sedam posto. Usporedbe radi - dvoznamenkasti rast imaju Švedska, Bugarska, Letonija, Malta, Crna Gora i Turska.

Hrvatska je ove godine postigla, sportskim rječnikom kazano, dva turistička autogola. Prvi je inflacija od 7,6 posto na godišnjoj razini, koja je izmjerena u lipnju i koja pogađa sve - od hotela, do malih iznajmljivača - koji su cijene pogodili ove zime:

"Poskupio je benzin, hrana, sve je pokupilo. Kako ću ja, ako sam ugovorila cijenu oko Nove godine sa gostima, sada njima reći da tražim euro ili dva više? To ne mogu jer mi neće niko doći", rekla nam je Ljubica, iznajmljivačica soba iz Makarskog primorja.

Drugi autogol je brzo suspendirana odluka da se u Hrvatsku ne može uvoziti hrana, koja je naročito uzbudila češke turiste, kaže nam Elena Pivnička:

"Traže se apartmani sa kuhinjama gdje oni mogu kuhati svoju hranu. Oni se ljute jer se hoće kupati i sunčati, a neće tražiti dućane sa hranom."

Što se tiče Čeha, direktor Hrvatske turističke zajednice, Niko Bulić, je optimista:

"Ne odustajemo od toga da iz Češke, u ovoj godini, imamo aktivan turistički rezultat."

Ipak, sve oči su uprte u talijanske turiste jer oni bi mogli popraviti dosadašnje turističke rezultate.

"Sveukupno, moramo biti vrlo trijezni optimist", zaključak je Nike Bulića kad je o tekućoj turističkoj sezoni riječ.

XS
SM
MD
LG