Dostupni linkovi

Zaoštravanje sukoba u Gruziji


Gruzija - grad Gori posle bombardovanja od strane Rusije, 09. avgust 2008.
Gruzija - grad Gori posle bombardovanja od strane Rusije, 09. avgust 2008.

Nastavljeni su sukobi u Južnoj Osetiji. Ruska i gruzijska strana se međusobno optužuju za kršenje mirovnog sporazuma, odnosno agresiju. SAD i EU pozivaju obe strane da se vrate na pozicije pre sukoba.

Ruska avijacija bombardovala je grad Gori, koji se nalazi izvan ove separatističke oblasti. Na licu mesta je bio i novinar Radija Slobodna Evropa Koba Likliadze.

"Blizu artiljerijske baze vidimo užasan prizor. Osim baze, gore dva stambena bloka. Dvorište je puno leševa."

Istovremeno, ruski predsednik Dmitrij Medvedev danas je opisao situaciju u gruzijskoj separatističkoj oblasti Južnoj Osetiji kao "humanitarnu katastrofu". Moskva tvrdi da je u napadima gruzijskih snaga na Južnu Osetiju poginulo 2 hiljade lica, što je gruzijski predsednik Šaakašvili okvalifikovao kao totalnu laž. Stradalo je i 15 ruskih vojnika, a 150 je ranjeno. Istovremeno, predsednik Gruzije Mikhail Šaakašvili je izjavio da je poginulo oko 30 gruzijskih vojnika. Zamenik ruskog premijera Sergej Sobijanjin kazao je tokom sastanka Medvedeva sa ruskim vojnim vrhom da je u poslednjih 36 sati više od 30.000 ljudi izbeglo iz Južne Osetije u Rusiju. Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u glavnom gradu Južne Osetije nema struje i vode za piće, a u prekidu su telefonske veze.

Protivrečne informacije o kontroli Južne Osetije

Ruska vojska saopštila je danas da je "u potpunosti oslobodila" glavni grad Južne Osetije Šinvali, javile su ruske agencije. Komandant ruskih kopnenih snaga, general Vladimir Boldirev je kazao da je u toku evakuacija ranjenika među ruskim mirovnim vojnicima i civilima. Istovremeno, sekretar gruzijskog Komiteta za nacionalnu bezbednost Aleksandar Lomaja izjavio je rano jutros da "gruzijske trupe u potpunosti kontrolišu Šinvali i okolna uzvišenja". On je dodao da su "u toku žestoki okršaji sa ruskim agresorom".

Gruzija će povući čitav kontingent od 2.000 vojnika iz Iraka čim američke snage prisutne u toj zemlji obezbede prevoz.

Gruzijski predsednik proglasio ratno stanje

Gruzijski predsednik Mikhail Šaakašvili, koji je danas proglasio ratno stanje, optužio je Rusiju za invaziju.

"Ruske trupe, ruski tenkovi koji su ušli u Južnu Osetiju proterali su celokupnu gruzijsku populaciju koja živi na toj teritoriji. Oni su izvršili etničko čišćenje u Južnoj Osetiji."

Istovremeno, ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin takođe je optužio Gruziju zbog napada na Južnu Osetiju.

"Tbilisi koristi taktiku spržene zemlje. Više gradova u Južnoj Osetiji je u potpunosti uništeno. Gruzijski snajperisti ne dozvoljavaju prolaz ambulantnim kolima, odnosno ukazivanje medicinske pomoći ugroženim ljudima."

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov upozorio da nijedan deo Gruzije koji se koristi za napade na Južnu Osetiju neće biti bezbedan. On je istovremeno kazao da su za sukobe delimično odgovorni i oni koji su snabdevali oružjem Gruziju, uključujući i Ukrajinu.

Američki predsednik Džordž Buš je u Pekingu izrazio zabrinutost zbog zbivanja u Gruziji.

"Napadi u Gruziji se dešavaju daleko od zone sukoba u Južnoj Osetiji. To je opasna eskalacija krize. Nasilje ugrožava mir u celom regionu."

"Gruzija je suverena država i njen teritorijalni integritet mora biti poštovan. Tražimo hitan prekid nasilja, prekid ruskog bombardovanja i povratak svih strana na pozicije od pre 6. avgusta", poručio je Buš.

Rusija smatra da je jedini izlaz iz krize u Južnoj Osetiji povlačenje gruzijskih snaga iz zone konflikta, izjavio je danas ruski predsednik Dmitrij Medvedev u telefonskom razgovoru sa predsednikom SAD Džordžom Bušom, saopštio je Kremlj.

Medvedev je naveo da Rusija želi da "privoli" gruzijsku stranu na mir, da zaštiti život i dostojanstvo svojih građana, kako to zahtevaju i zakoni bilo koje države.

Nestabilno i u Abhaziji

Istovremeno, snage druge separatističke republike Abhazije počele su operaciju proterivanja gruzijskih snaga iz Kodori klisure, jedinom delu Abhazije koja je pod kontrolom Tbilisija.

Gruzija je izgubila kontrolu nad Južnom Osetijom nakon poraza u ratu početkom 1990-ih. Od 1994. godine vode se pregovori o rešavanju konflikta. Pitanje statusa Južne Osetije rešava se, za sada bez uspeha, u okviru Mešovite kontrolne komisije, u kojoj su predstavnici Moskve, Tbilisija i Šinvalija. Od nešto više od 70.000 stanovnika Južne Osetije ogromna većina ima rusko državljanstvo i pasoše.

XS
SM
MD
LG