Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Novi režim za poslanike u Skupštini Srbije


Slavica Đukić Dejanović

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović najavljuje da će u nastavku sednice parlamenta, koja je krajem jula prekinuta zbog političkih tenzija u zemlji, koristiti novu taktiku kako bi sprečila opstrukciju i omogućila usvajanje niza važnih zakona.

Opozicija, sa druge strane, poručuje da ih ništa neće zaustaviti u zahtevima za razjašnjenjem pitanja koja su i ranije pokretali. Zbog toga pojedini analitičari u septembru očekuju velike probleme u parlamentu, koji mogu razultirati i raspisivanjem novih izbora.

Nakon što je 21. jula prekinula sednicu zbog opstrukcije opozicije, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović najavljuje za naš program da će od 2. septembra, kada će poslanici ponovo sesti u klupe, primeniti nove mere kako bi omogućila raspravu po tačkama dnevnog reda. “U poziciji sam da kratim vreme i da poslanike ograničim na tri minuta. Biće opomena, oduzimanja reči, udaljavanja sa sednice, a slede i novčane kazne”, najavljuje Đukić Dejanović. Međutim, da bi bila u mogućnosti da primeni sve najavljene mere, neophodna je promena poslovnika:

"To bi bila varijanta koja bi omogućila rad po dnevnom redu, uz sva prava svih da iskažu i nešto od svojih političkih poruka, ali ne tako da se rad parlamentaraca bazira na slanju takvih poruka i pitanja značajnih za njih. Po postojećem poslovniku svi imaju prava da se jave po pet puta, a njih, na primer, iz Srpske radikalne stranke ima 70 odsto."

Poslanici opozicije već su najavili da će se javljati i u septembru i da će, pre nego što počne rasprava po dnevnom redu, tražiti ostavku Slavice Đukić Dejanović zbog, kako navode, "samoinicijativnog prekida rada" parlamenta. Radikali i narodnjaci optužuju je da je sednicu odložila zbog hapšenja Radovana Karadžića, i zahtevaju ispitivanje okolnosti pod kojima je ovaj haški optuženik priveden u Specijalni sud. Poslanik Radikala Milorad Mirčić poručuje da ih nikakva promena poslovnika, niti mere koje najavljuje predsednica Skupštine, neće sprečiti da insistiraju na ovim, i drugim,

za njih spornim, pitanjima:

"Kada se vrši pritisak na opoziciju onda treba očekivati i kontrareakciju, a to nije samo reakcija poslanika koji se nalaze u Skupštini nego i reakcija javnosti. Bez obzira kakve oni mere donosili mi ćemo pronaći načina i mogućnosti da se obratimo javnosti."

I iz narodnjačke koalicije poručuju isto, i optužuju Slavicu Đukić Dejanović za primenu represivnih mera i destrukciju. Miroslav Markićević iz Nove Srbije:

"Kakva je kazna, izbacivanje poslanika iz parlamenta na mesec dana? Šta će raditi ako svi mi izađemo iz parlamenta? Hoće li izbaciti celu opoziciju?! To što ona priča to je destrukcija. Time pokušavaju da sakriju neslogu unutar vladajuće koalicije i nerealna obećanja koja su dali građanima, a koja ne mogu da ispune. Opozicija neće vršiti destrukciju, opozicija ima pravo da pita vlast neke stvari. Mi nismo opozicija građanima Srbije, mi smo opozicija aktuelnoj vlasti i diktatoru Borisu Tadiću."

Slavica Đukić Dejanović odbacuje optužbe opozicije i dodaje da se ne plaši zahteva za njenom smenom:

"Pokušaćemo da koristimo neishitrene taktike i da učinimo sve da se radi. Bićemo spremni i da ih zamolimo u ime građana Srbije, da imaju razumevanja, a ako ne budu učinili ništa od toga, možda ćemo morati da menjamo dnevni red."

Prve tačke dnevnog reda u nastavku sednice su ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i gasni aranžman sa Rusijom. Politički analitičar Vladimir Goati siguran je da parlament u septembru neće raditi po ovim tačkama. Primena mera koje najavljuje Slavica Đukić Dejanović moguća je samo uz promenu poslovnika, što će opozicija na sve načine pokušati da spreči, kaže Goati i kao rešenje verovatne blokade rada parlamenta ne isključuje mogućnost raspisivanja novih izbora:

"Bojim se da će biti veoma velikih problema, ne očekujem nikakve promene, tako da ćemo imati jedno tužno-šaljivo izdanje parlamentarnog života. Nisam daleko od pomisli da će se ovaj parlament, takav kakav jeste, naći u situaciji da neće moći da radi i da će, kako to Ustav predviđa, predsednica Skupštine morati da predloži predsedniku raspisivanje novih izbora. Jer, ako parlament ne može da radi, tako mislim, čitava politička zajednica, odnosno Srbija kao država, je potpuno blokirana."

  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG