Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počinje još jedan Sarajevo Film Festival...


Press konferencija uoči 14. Sarajevo Film Festivala, Foto: Ivan Katavić

Za desetak dana u Sarajevu počinje 14. Sarajevo Film Festival. Prvo bosanska, zatim regionalna i na kraju svjetska manifestacija filma i ljubitelja sedme umjetnosti i ovog ljeta će učiniti da Sarajevo, s brojnim gostima, "diše punim plućima".

Na 14. po redu Sarajevo Film Festivalu publika će imati priliku vidjeti 174 filma raspoređenih u 12 programa. Filmovi su birani tijekom cijele godine i bit će prikazani na devet lokacija u gradu. Emina Ganić, izvršna direktorica Sarajevo Film Festivala:

„Dvanaest programa, uz Sine link Talent Campus i Sarajevo - grad filma, se odvijaju na devet lokacija, kako improvizirane tako neke kina sa kojima ste veoma dobro upoznati, poput kina Meeting point, ali cijeli grad će živjeti obogaćen popratnim programima Sarajevo Film Festivala, tako da smo sigurni da će se prisustvo osjetiti i na ulicama van kina.“

Takmičarski program za igrani film ove godine ponudit će 10 najboljih filmova iz regije sa vrlo mladim autorima, ističe Elma Tataragić, glava selektorica takmičarskog programa za igrani i kratki film:

„Gotovo svi autori su rođeni sedamdesetih godina, samo jedan autor je rođen 1964., dakle ni on niji star, što pokazuje da je ovo godina prekretnica gdje su mladi autori preuzeli samu filmsku produkciju, što se pokazalo jako dobro.“

Festival će, kao i svake godine, otvoriti jedan bosanskohercegovački film. Film „Snijeg“ redateljice Aide Begić koji je već prikazan i nagrađen na festivalu u Cannesu, prvi put će vidjeti i domaća publika:

„Veoma se radujem ovoj bh. premijeri. U isto vrijeme imam i veliku tremu jer s jedne strane je kod kuće najteže pokazati neki svoj rad, a u isto vrijeme i najljepše. Uzbuđena sam jer će puno meni najdražih ljudi, mojih prijatelja i, na kraju, ljudi kojima je inspirisan ovaj film vidjeti film, tako da sam vrlo, vrlo uzbuđena pred ovu bosansku premijeru.“

Ove godine ponovo će biti realiziran projekat Talent Campus u kojem će sudjelovati oko 70 mladih redatelja, glumaca i scenarista. Jedan od sudionika Campusa je i mladi sarajevski redatlelj Damir Nemir Janeček:

„Kao neki pobornik i podržavalac svih pozitivnih oblika edukacije, bilo filmske bilo kakve druge, mislim da je to jako, jako dobar projekat i da stvarno omogućava u toj nekoj sarajevskoj mahali priliku da se nekako izdignemo iz tih nekih naših uskih okvira i imamo priliku upoznati jako kvalitetne i jako drage mlade ljude ne samo iz regiona već tu se pojave i drugi mladi filmski autori.“

I ove godine u vrijeme Festivala Sarajevo će posjetiti velik broj zanimljivih gostiju, a neki od njih su najpoznatije holivudske zvijezde:

„Festivalska publika će upoznati Kevina Spacey, jednog od najvećih glumaca našeg vremena, dvostrukog dobitnika Oskara, čiji film Usual aspect će zatvoriti Sarajevo Film Festival, Charlie Kaufman sa Synedocke, New York, Nuri Bilge Ceylan, jedan od najzanimljivijih stvaralaca koji trenutno radi su svijetu, pomenula sam njegova Tri majmuna na Heineken OpenAiru, ali važno je potcrtati još jednom da Nuri Bilge Ceylan će biti sa nama tokom cijelog Sarajevo Film Festivala i da će biti predsjednik žirija takmičarskog programa.“

Kako i ranijih godina velika je potražnja za ulaznicama. Iz direkcije Festivala također ističu kako nema razloga za brigu. Administrativni direktor Festivala Dževad Mujan:

„Ono što je jako bitno da probamo ako možemo to uraditi i pokušavamo preko medija - da nema panike da nema karata, da nema velikih redova. Mi smo povećali boks ofis da bude duplo veći od prethodnih godina, znači da nema čekanja u redovima, da nema nepotrebnih glasina da nema karata, da nema filmova. Znači, radimo sve kao svi ostali festivali u svijetu.“

Novina ovogodišnjeg Festivala je projekat „Sarajevo - grad filma“ u kojem će biti prikazano pet filmova mladih umjetnika iz regije.

  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Od 2005. suradnik redakcije sarajevskog dopisništva Radija Slobodna Europa. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta. Dobitnik treće nagrade Regionalnog radijskog festivala u Tuzli 2008. za priču o vjerskoj toleranciji u BiH, te dobitnik specijanog priznanja UNICEF-a 2012. za novinarski doprinos kampanji "Pravda za svako dijete".

XS
SM
MD
LG