Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Haos u Južnoj Osetiji


Ruski tenkovi u Južoj Osetiji

Teška vojna oprema i oklopna vozila ulaze u otcijepljenu gruzijsku regiju Južnu Osetiju kroz tunel Roki iz Rusije, saopštio je visoki gruzijski sigurnosni zvaničnik. Rusko ministarstvo odbrane upozorilo je da će zaštiti ruske "mirotvorce" i gradjane koji žive u Južnoj Osetiji, u kojoj su tokom noći bjesnile borbe izmedju osetijskih i gruzijskih snaga.

Gruzijske su snage, prema saopštenjima iz Tbilisija, zauzele Chvili glavni grad separatističke Južne Osetije. Ruska novinska agencija medjutim javlja, pozivajući se na informacije iz Južne Osetije, da ta informacija nije tačna.


"Naša obavještajna služba nije uočila ruske regularne jedinice, ali je primjećena teška oprema i oklopna vojna vozila kako dolaze kroz tunel", izjavio je Kakha Lamaia, šef Nacionalnog vijeća za sigurnost Gruzije.


Koncentrirano, intenzivno granatiranje Chinvalija se nastavlja. Grad je pod strašnom paljbom. Stanovnici glavnog grada su u skloništima svojih domova. U gradu je još mnogo djece, žena i staraca. Prema najnovijoj informaciji, bez obzira na nastavak djejstava, gruzijska vojska nije zauzela grad i njegov otpor se nastavlja, tvrde u Moskvi.


Vlasti Južne Osetije se pak u svojim molbama okreću prema Moskvi. U saopštenju izdatom jutros medju ostalim se kaže:


"Narod Južne Osetije nada se Rusiji i moli je za pomoæ pred licem fašizma i potpuno uništenje Gruzije. Ni za što nisu krivi državljani Južne Osetije, državljani Rusije ginu u svojim domovima. A tačan broj poginulih nemoguće je utvrditi", navodi se u dokumentu.


Nakon što je gruzijski predsjednik Mihail Šakašvili optužio Rusiju da se mješa u unutrašnje stvari Gruzije, Moskva je odgovorila da je Tbilisi ovom vojnom operacijom ušao u "prljavu avanturu.


Predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta Sergej Grizlov izjavio je da će Rusija preduzeti sve neophodne mjere kako bi zaštitila svoje gradjane u zoni gruzijsko-južnoosetijskog konflikta. "Krv, prolivena u Južnoj Osetiji biće na savjesti tih ljudi i njihovog okruženja. Rusija neće dozvoliti da vrijedjaju njene mirotvorce i gradjane Ruske Federacije".

Rusija, koja podržava dvije separatističke oblasti u Gruziji, Južnu Osetiju i Abhaziju, obećava odgovor na akciju Tbilisija. Premijer Vladimir Putin je iz Pekinga osudio gruzijsko vodjstvo za "agresivnu akciju" u kojoj je, po njegovim riječima, ubijeno nekoliko ruskih mirovnjaka. ". Govoreći novinarima u Moskvi, predstavnik Južne Osetije u glavnom ruskom gradu, Dmitri Medojev je kazao:

"Ovo je bila planirana akcija. Svi govori o miru i prijateljstvu bili su samo dimna zavjesa za vojnu akciju, za nevolju koju danas vidimo. Nadamo se da će gruzijska Vlada promisliti i vratiti stvari za pregovarački stol. U protivnom proliće se dosta krvi."

Ruski ambasador u Ujedinjenim narodima Vitalij Ćurkin oštro je osudio gruzijski napad:

"Rezultat ove akcije je totalni gubitak kredibiliteta kompletnog gruzijskog vodjstva. Prema mjerilima UN-a, Tbilisi je jedini odgovoran."

Ostalih 15 članica Savjeta sigurnosti UN-a nisu medjutim Ćurkinova stava. Na hitno sazvanoj sjednici nisu usvojili stav Rusije da se obje strane odmah pozovu na prekid sukoba.

  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG