Dostupni linkovi

Rasplinjavanje optužnica


Iako su tužilaštvo i policija po pravilu sigurni u kvalitet svog rada, neke od ključnih crnogorskih optužnica znatno su izmijenjene ili čak oborene u sudskom procesu. Gdje treba tražiti razloge tog problema? Neki tvrde da je crnogorska tužilačka organizacija produžena ruka politike u ovoj državi.

Policija i Tužilaštvo su nakon hapšenja osumnjičenih u akciji "Orlov let" tvrdili da su stali na put opasnoj terorističkoj organizaciji i da za to ima dovoljno dokaza da optuženima budu izrečene dugogodišnje zatvorske kazne. Slučaj koji je često zloupotrebljavan u političke svrhe dobio je drugu dimenziju nakon što je u javnost procurilo da su osumnjičeni maltretirani i zlostavljani u pritvoru, a jak udarac optužnici nanijelo je i samo Tužilaštvo, nakon što je u završnici sudskog procesa izmijenilo optužnicu protiv pet navodnih albanskih terorista kojima je na teret stavilo samo nedozvoljeno držanje oružja. Ostalih dvanaest optuženih osuđeno je na zbirnu kaznu od pedeset godina zatvora, a pojedinačno najveća izrečena sankcija bila je šest i po godina. U obrazloženju presude sudija je naveo da nijesu prihvaćeni navodi optužnice da se radilo o organizovanom kriminalu kako je Tužilaštvo dugo trudilo.

Fijasko je doživjela i optužnica u slučaju ubistva Duška Jovanovića. Damir Mandić u prvostepenom postupku je oslobođen krivice, a ubrzo ga očekuje ponovno suđenje. Optužnicom nijesu obuhvaćeni drugi navodni izvršioci ovog zločina iako su policijski funkcioneri za to djelo javno optužili Vuka Vulevića i Armina Mušu Osmanagića. Na sudu se gotovo raspala i optužnica protiv osumnjičenih za šverc dvjesto kilograma kokaina preko teritorije Crne Gore kada je navodno prvobitno zaplijenjena količina droge umanjena čak hiljadu puta i spala na samo dvjesto grama bijelog opijata. Advokat Budimir Minić kaže da ga to uopšte ne čudi:

"Tragično je i žalosno priznati istinu da cjelokupno tužilaštvo nema tu snagu kako je imaju pojedine grupe, pojedini moćnici, pojedine porodice i tako dalje. Rezultati kakve god imamo i kakve ćemo za dugo vremena ubirati zbog ovakvog stanja u tim institucijama nekoga iznenađuju, nekoga kontinuirano frustriraju, za mene je sve to očekivano, razumljivo, objašnjivo i dok ne postoji istinska volja ona odlučujuća, politička, iako iz te stoji jedna još jača, ne bude riješila da se nešto promijeni i da se to promijeni istinski, a ne radi fingiranja prema međunarodnim institucijama zbog pritisaka i tako dalje, nego istinski da se promijeni, imaćemo iste rezultate i ništa bitnije neće se uznapredovati."

Novi predsjednik Udruženja pravnika Ljubomir Spasojević kaže da je očigledno da u crnogorskom pravosuđu nešto ne štima, ali da o detaljima ne može govoriti na osnovu površnih podataka kojima raspolaže.

"Ubistvo Duška Jovanovića, to je prosto nevjerovatno da se to tako završava i da toliko dugo traje i da u suštini nema pravnih rezultata, tako da problema ima, a gdje su oni to je sad stvar posebnog ispitivanja i procjene."

Rasplinjavanje optužnica u Crnoj Gori ne iznenađuje ni Miodraga Živkovića, pravnika i lidera Liberalne partije:

"Iz prostog razloga zato što svi moraju shvatiti da je crnogorska tužilačka organizacija produžena ruka politike u Crnoj Gori, odnosno Demokratske partije socijalista. Svi treba dobro da zmamo da je Vesna Medenica kao državni tužilac za pet godina od te organizacije napravila par exelans političku i poslušnu organizaciju. Mnogi predmeti su procesuirani jer je to politički bilo potrebno u određenom trenutku i normalno da je da je epilog takvih namještenih optužnica ili zahtjeva za sprovođenje istrage bio u oslobađajućim presudama ili obustavama istrage. Ako shvatimo da je Vesna Medenica tako uredila crnogorsku tužilačku organizaciju svi treba itekako da se zabrinemo kako će urediti sudsku organizaciju."

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG