Dostupni linkovi

Nastavljaju se špekulacije oko sporazuma


Richard Holbrooke
Richard Holbrooke

Tvrdnje o sporazumu Karadžić-Holbrook za bh. javnost nisu ništa novo. Već nekoliko godina bosanskohercegovački mediji tvrde kako je bivši izaslanik SAD-a u Bosni i Hercegovini, Richard Holbrooke, sklopio nezvanični sporazum sa Radovanom Karadžićem, garantirajući mu slobodu.

Sa naslovom „Pentagon stoji iza dogovora o Karadžićevom imunitetu“ Balkanska istraživačka mreža - BIRN objavljuje intervju sa američkim profesorom Charlesom Ingraom koji tvrdi da je bivši američki diplomata Richard Holbrooke sklopio nezvanični sporazum sa optuženikom za ratne zločine Radovanom Karadžićem. Profesor Ingrao inače se nalazi na čelu dokumentacijske grupe koja se bavi istraživanjem balkanskih ratova.

Nidžara Ahmetašević, novinarka BIRN-a, kaže da je na osnovu istraživanja ove američke grupe malo izgleda da postoji neki pisani trag o tom sporazumu:

„Oni su u svom istraživanju došli do podataka, odnosno došli do izvora četiri osobe koje su vezane sa State Department, a vezane su i za Holbrookea i upućene u dešavanja na prostorima bivše Jugoslavije, naročito BiH, da do neke vrste sporazuma ipak jeste došlo, ali da taj sporazum nije u pisanoj formi, međutim da postoji obećanje koje je Holbrooke dao Karadžiću da ako se povuče možda neće biti uhapšen.“

Navodi o sporazumu Holbrookea i Karadžića prvi put su se pojavili u sedmičniku „Slobodna Bosna“ prije nekoliko godina. Novinar banjalučkog lista „Fokus“ Zoran Šarenac, kako tvrdi, prije godinu dana došao je u posjed kopije sporazuma. Kopija, sa fotografijama Karadžića i Holbrookea i naslovom „Idi, čuvaću te“ objavljena je tada u tom listu. Šarenac kaže da je tokom provjere tog dokumenta njegovo postojanje jedino negirao Richard Holbrooke:

„Pokušao sam da provjerim kod svih relevantnih faktora, tada su to bili Vlado Nadeždin, koji je bio u Sekreterijata predsjednika Srbije, te Aleksa Buha, Gojko Kličković. Svi oni potvrdili su da postoji sporazum Holbrooke - Karadžić i potvrdili su uglavnom detalje koji su napisani u kopiji sporazuma. Jedini koji je negirao tu priču je Richard Holbrooke i to je negirao na način da kaže da nikada nije postojao sporazum i da su to puka podmetanja. Međutim, ako malo dublje uđete u cijelu priču, vidjećete jedan intervju koji je Richard Holbrooke dao za CNN i u kome on odmah poslije sporazuma govori da je on sklonio Radovana Karadžića sa političke scene.“

Međunarodni krivični sud objavio je Karadžićevo pismo u kom se on poziva na sporazum postignut sa Holbrookeom 1996. godine. U pismu on tvrdi da je od Holbrookea dobio obećanje da ga neće tražiti ili uhapsiti ukoliko se povuče sa političke scene i javnog života. Holbrooke je kategorično odbacio ovakve tvrdnje.

Samo Radovan Karadžić i Richard Holbrooke sa sigurnošću mogu potvrditi postoji li sporazum ili ne, kaže Nidžara Ahmetašević:

„Vjerovatno su oni jedina dva čovjeka koji mogu sto posto odgovoriti na to pitanje. Ja ne znam da li će ijedan od njih ponuditi pravu verziju u ovom trenutku.“

Komunikacija oko teksta sporazuma Holbrooke - Karadžić obavljala se noću i to faksom, navodi Zoran Šarenac. Kopija pisanog traga koju on posjeduje nalazila se u zgradi bivšeg Saveznog sekretarijata narodne odbrane u Beogradu koja je uništena tokom NATO bombardovanja 1999. godine. U dokumentu se navodi da će američka administracija dati fizičku zaštitu, novac i pomoći u skrivanju Karadžiću, te da će prestati da važi onog momenta kada ga bilo koja od strana prekrši:

„Trebao bi postojati u institucijama original, a kopiju je, naravno, izvukao svako sebi. Ta kopija do koje sam ja došao vidi se da je poslata faksom. To je u stvari autentična potvrda priče Gojka Kličkovića koji je kazao da je sporazum nekoliko puta faksom slat iz Beograda na Pale da bi se on ispravljao, prepravljao i da bi ga Radovan prihvatao ili bi ga odbijao, ili da bi ga Holbrooke prihvatao ili odbijao. Tragajući za tim dokumentima ja sam našao i ’Ekspres politiku’ iz tog vremena i jedna je slika na kojoj Holbrooke izlazi u rane jutarnje sate sa pregovora i kaže: ’Od danas Radovana Karadžića nema u politici.’ Postoje u arhivama novina slike sa tog događaja - to nisu bili tajni pregovori.“

Bivši visoki funkcioner Srpske demokratske stranke Milovan Cicko Bjelica tvrdi da takav sporazum sigurno postoji, te da je napravljen još tokom priprema za Dejtonski mirovni sporazum. Bjelica kaže da je tim, kako ga naziva, džentlmenskim sporazumom između Karadžića i Holbrookea, koji je napravljen u Dobanovcima, bilo predviđeno Karadžićevo istupanje iz političkog i javnog života. Bjelica navodi da je Karadžić najviše rukovodstvo stranke upoznao sa dogovorom sa Holbrookeom:

„Mislim da je konačan tekst sporazuma na Pale donio ili Jovica Stanišić ili neko od ljudi bliskih gopsodinu Miloševiću, što je poslije potvrdilo dolazak gospođe Albrigth koja je tražila od gospodina Karadžića da se revidira taj sporazum, odnosno da napusti teritoriju RS-a i da ide itd. - ovo što se sada pojavljuje u medijima.“

Bjelica je siguran da tekst sporazuma postoji, ali nije mogao odgovoriti na pitanje gdje i kod koga se može naći taj papir:

„Sigurno da to ne bi bilo urađeno bez nekog papira koji je vjerovatno negdje pohranjen, a da li će ga neko u datom momentu izvući iz rukava, da li nešto taktizira, ja to ne mogu reći jer nisam baš sto posto bio u to upućen.“

XS
SM
MD
LG