Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Početak Olimpijade u znaku osmice


Kineski policajac ispred Nacionalnog olimpijskog stadiona

Pozornost cijelog svijeta svijeta bit će 8. augusta u 8 sati i osam minuta 2008. godine usmjerene prema Pekingu, glavnom gradu najmnogoljudnije zemlje na svijetu, jer će u to vrijeme na Nacionalnom olimpijskom stadionu nazvanom "Ptičje gnjezdo" započeti spektakl svečanog otvaranja Igara XXIX olimpijade.

Datum i vrijeme početka ceremonije nije slučajno izabrano, jer se broj osam (8) smatra sretnim brojem u kineskoj tradiciji, a i piše se i izgovara isto kao i riječ sreća.


Program svečanog otvaranja čuva se kao najstroža tajna u Kini, a imena sportaša kojima je pripala čast da na stadionu donesu baklju, bila su poznata samo malobrojnim baš kao i ime osobe te mjesto i način na kojem će na stadionu biti upaljen olimpijski plamen s kojim se simbolično otvaraju XXIX olimpijske igre modernog doba.

Olimpijska baklja se od utorka navečer nalazi u Pekingu, koji je sa 8,5 milijuna stanovnika tek 26 kineski grad po broju stanovnika.


Na 130 dana dugom putu oko svijeta, koji je predstavljao moderniziranu verziju Puta svile, prošla je kroz 20 zemalja na šest kontinenata i prevalila put od 137 000 kilometara. U mnogim zemljama prolazak olimpijske baklje obilježen je demonstracijama protiv kineske represije na Tibetu.


Ove Olimpijske igre isčekuju se s nestrpljenjem, kao rijetko koje. Samo zato što se održavaju u zemlji koja je, i pored decenija laganog otvaranja, još uvijek nepoznanica za tzv. zapadnu kulturu. Kako može izgledati organizacija najveće sportske manifestacije u zemlji u kojoj srednjoškolci, uoči završnih testova, zajedno sa svojim profesorima prakticiraju akupresuru!!? Za bolje rezultate, naravno.


Svi su uvjereni da će Kina svijetu prezentirati pravi spektakl za koji se priprema, ne samo zadnjih sedam godina, otkako je od Međunarodnog olimpijskog odbora dobila Igre, nego zapravo kroz cijelu svoju bogatu povijest.

Kinezi su čovječanstvu darovali papir, tisak, barut, kompas, kormilo, tjesteninu, svilu i brojna druga širom planete prihvaćena civilizacijska otkrića.


Ipak, ni Kinezi ne mogu sve "sakriti", jer se zna da će zemlje sudionice Igara na svečanom otvaranju biti poredane po kineskom pismu. Naravno, prva će po protokolu izići Grčka, a posljednja zemlja domaćin, dok će ostale 203 zemlje biti poredane po znakovlju iz kineskog pisma.


Da bi pokazala najbolje što može Kina je, prvi put u istoriji Olimpijskih igara sve medalje napravila i sa elementima poludragog kamena nefrita, poznatijeg kao žad.

Sve medalje koje će biti uručene najboljim sportistima u Pekingu na prednjoj strani imaju ugraviran lik grčke boginje pobjede Nike, kao i sliku Panatinskog stadiona, poznatog i kao Kalimarmaron, na kojem su održavane prve Olimpijske igre. Na poledjini medalja nalazi se amblem sa pekinškim olimpijskim grbom koji je uokviren žadom. Boja okvira od žada na zlatnim medaljama biće svijetla, na srebrnoj je zeleno-bijela, dok je na bronzanim medaljama čisto zelena.

"Žad se u svijetu povezuju baš sa Kinom, a istorijski gledano on je uvijek bio smatran kraljevskim draguljem",
kaže portparol kompanije BHP Biliton, koja je zadužena za izradu medalja. U staroj Kini taj poludragi kamen uvijek je tretiran kao neka vrsta prestiža koja je bila dostupna samo imućnijim slojevima.

Otvaranje najvažnijeg mutlisportskog dogadjaja na svijetu pratiće milijarde tv gledalaca širom svijeta, a spektakl počinje u petak u 14 sati po srednjoevropskom vremenu.

  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG