Dostupni linkovi

Haško tužiteljstvo će igrati na sigurnu kartu


Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala
Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala

Povodom špekulacija kako bi Radovan Karadžić mogao biti tužen za genocid samo za slučaj Srebrenice, hrvatski eksperti kažu kako Haško tužiteljstvo vjerojatno želi uskladiti optužnicu sa nedavnom presudom Haškog suda pravde.

Ako nekoga optužujete, optužnica mora biti kompletna, a ne da se nekome, tko je pobio pedeset ljudi, sudi tek za jednog, jer smo gotovo sigurni da ćemo ga za to uspjeti strpati iza rešetaka, kaže, povodom špekulacija kako će Karadžić biti optužen za genocid samo za slučaj Srebrenice, povjesničar i predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, Ivo Banac, upozoravajući da takva rješenja nisu nimalo strana anglosaksonskom pravnom sustavu:


"Mislim da se ovdje radi o stvarima koje su od mnogo veće važnosti jer nije bitno hoće li neki sud utvrditi da je Karadžić kriv jer mislim da javnost vrlo dobro zna kakva je narav njegove krivice. Bitno je da se to utvrdi, ne zbog Karadžića, nego zbog odnosa u ovoj regiji jer ima još uvijek mnogo političkih djelatnika koji sebe afirmiraju na navodnoj nevinosti Radovana Karadžića. Ako oni uspiju da održe mit o njegovoj relativnoj nevinosti - da je on zapravo bio samo žrtva okolnosti, a ne organizator jedne zločinačke akcije - onda ćemo mi ovdje imati nove naraštaje onih koji će eventualno iznjedriti nekoga sličnog političkog lika, što bi naravno bilo katastrofalno."


Tužiteljstvo Haškog suda rukovodilo se vjerojatno vrlo praktičnim razlozima, kaže profesor međunarodnog kaznenog prava na zagrebačkom Sveučilištu, Ivo Josipović:


"Nakon presude Međunarodnog suda pravde kako je genocida u Bosni i Hercegovini bilo isključivo i samo u Srebrenici, Tužiteljstvo je vjerojatno procijenilo da insistiranje na genocidu u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine može dovesti čak i do oslobađajuće presude."


Osim genocida, kao najtežeg oblika ratnog zločina, postoje i druge izuzetno teške kvalifikacije koje će Haško tužiteljstvo koristiti za ostale ratne zločine u Bosni i Hercegovini za koje se tereti Karadžića, kaže Josipović:


"Tužiteljstvo će vjerojatno sve zločine, pa i brojne zločine protiv Hrvata, optužiti, bilo kao zločine protiv čovječnosti, bilo kao ratni zločin, i vjerojatno će uspjeti to dokazati, i ne mogu zamisliti da se to ne bi dogodilo. Vjerojatno će Karadžić za te zločine dobiti maksimalnu kaznu."


Moguće sužavanje optužnice zbog inzistiranja na bržem postupku ili zbog bojazni da bi trajanje suđenja Karadžiću moglo izići izvan okvira mandata Haškog suda neće, po ocjeni našeg sugovornika, ići nauštrb njezine reprezentativnosti:


"Ne vjerujem da će Tužiteljstvo propustiti da optužnica reprezentativno zahvati zločine u Bosni i Hercegovini. Moje očekivanje je da će Tužiteljstvo optužiti Karadžića za genocid u Srebrenici i da će ga optužiti za više zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, vjerojatno onih najtežih s jedne strane i onih za koje ima posebno dobre dokaze. Očekujem da će ta optužnica obuhvatiti, kako zločine protiv Bošnjaka, tako i zločine protiv Hrvata."


Mate Granić, dugogodišnji hrvatski ministar vanjskih poslova u vrijeme kada je Karadžić bio gospodar života i smrti u Bosni i Hercegovini, kaže da je nesporno da će optužnica biti sužena i da se neće ponoviti slučaj Milošević:


"A da će u tome oni potpuno izbaciti i zločine protiv Hrvata u Bosni i Hercegovini - ne vjerujem. Previše je bilo takvih zločina. Ono što se može očekivati je da se neće baviti svim slučajevima, nego samo onim slučajevima koji su najeksplicitniji i za koje je najlakše naći dokaze, ili brzo izvesti dokaze. To je ono što je realno očekivati."
XS
SM
MD
LG