Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Oštre reakcije na Komšićevu čestitku


Željko Komšić

Zvaničnici iz RS ocijenili su kao antisrpsku čestitku hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića vlastima Hrvatske povodom godišnjice akcije Oluja. Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je da je Komšić "potpuno izgubio kompas" i da više ne može da računa na podršku srpskog naroda i javnosti u RS-u.

Čestitka Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, upućena hrvatskim liderima Mesiću i Sanaderu u povodu Dana pobjede i 13. godišnjice akcije Oluja, izazvala je lavinu uglavnom negativnih reakcija u Bosni i Hercegovini.

Najveći broj stigao je iz Republike Srpske i od njenih predstavnika u institucijama BiH, među kojima je i predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić. On je ocijenio da Komšićeva izjava da je akcija Hrvatske vojske Oluja "najveća hrvatska pobjeda u kojoj ni poraženi nisu bili poniženi" neće pomoći ni Hrvatskoj, a pogotovo ne građanima BiH.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj nije želio komentarisati Komšićeve izjave, ali ističe kako bi političari u BiH ipak trebali biti ozbiljniji i odmjereniji:

„To se odnosi na sve ljude koji daju kojekakve izjave koje iritiraju pripadnike jednog ili drugog ili trećeg naroda. To je široko rasprostranjeno i to bi bilo primjereno uputiti brojnim političarima koji svojim izjavama iritiraju pripadnike drugih naroda.“

Ova izjava Željka Komšića još jedan je dokaz nepostojanja usaglašene vanjske politike BiH koju bi trebalo da vodi Predsjedništvo, kaže predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Mladen Ivanić i dodaje da je ova izjava više provokacija nego čestitka:

„Gospodin Komšić manje je imao namjeru da istinski čestita Hrvatskoj. Čini mi se da je svjesno išao na jednu vrstu provokativnog djelovanja unutar BiH i mislim da ni za njega, ni za partiju koju predstavlja, a pogotovo ne za BiH u cjelini je to pametna stvar. Ja mislim da je gospodin Komšić vrlo dobro znao šta će biti posljedice i da je on svjesno išao na tu vrstu provokacije želeći da privuče medijsku pažnju i pomalo se dodvori jednom biračkom tijelu, vjerovatno onima koji pomalo i uživaju na taj dan. Iako, ponavljam, ja razumijem Hrvatsku, ali ne razumijem ljude iz BiH koji se tom danu raduju.“

Predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Josip Perić jedan je od učesnika Oluje koji ne vidi nista loše u Komšićevoj čestitci za godišnjicu Oluje:

„Što se mene tiče, Oluja je bila oslobodilačka i ja sam u njoj sudjelovao i zbog toga jako mi je drago. Samo mi je žao što nismo išli do kraja. Ja smatram to apsolutno jednom normalnom stvari. Osim toga, itekako čelnici BiH trebaju čestitati ovaj praznik jer vi znate da je nakon toga oslobođena zapadna Bosna i nakon toga je slijedilo sve što je slijedilo - i nakon toga je formirana BiH ovakva kakva je.“

Željko Komšić prvi je hrvatski član Predsjedništva BiH koji je službeno i javno čestitao godišnjicu Oluje - za bh. i hrvatske Srbe dan velikog stradanja. Za zločine u akciji Oluja pred Haškim tribunalom u toku je proces protiv hrvatskih generala Gotovine, Markača i Čermaka. Zbog toga izjave kao što je ova Komšićeva su tek jeftino politikanstvo, ističe predsjednik Naše stranke Bojan Bajić:

„U nekoliko primjera je imao tako neozbiljne, neodgovorne, politikantske izjave - počevši s onom iz Haga nakon što je izjavio da će prihvatiti službenu istinu Međunarodnog suda pravde u Hagu, a da će znati kako će svoju djecu učiti istoriju kući. Ja smatram i ovu izjavu dijelom predizborne kampanje. A s druge strane, naročito sam ogorčen na licemjerje srpskih vođa koji ne poduzimaju nikakvu odgovornost za postupke srpskog rukovodstva koje je pogrešnom politikom i stvorilo situaciju da su i Srbi u Hrvatskoj na jedan način ostali krajnje ugroženi i na neki način protjerani.“

Iako je Željko Komšić čestitku uputio na zvanično priznati praznik susjedne države, u BiH to se shvata drugačije, kaže ugledni bh. intelektualac Rusmir Mahmutčehajić:

„To što, zapravo, se u Hrvatskoj naziva oslobodilačkim pothvatom slamanja pobune koja je upravljana iz Beograda i u kojoj su bili uključeni neki od najvažnijih zločinaca u pothvatu protiv BiH i Hrvatske, ipak u svojim brojnim sadržajima bilo je povezano sa zločinom i protiv naše zemlje. Smatram da je obaveza odgovornog političara naglasiti da su ti projekti bili u osnovi stradanja i hrvatskih Srba, Srba u Hrvatskoj, ali i ogromnih stradanja širom naše zemlje, čiji je Komšić, recimo, djelomični predsjednik. Osjetljivo je o tome govoriti jednostrano i ne napomenuti višestrukost tragedije u koju su uključeni brojni sadržaji onog što danas zovemo Republikom Hrvatskom, čiji državni predstavnici nisu razriješili pitanja svojih zločina u BiH, svoje odgovornosti za BiH, svoje odgovornosti za njeno stradanje.“

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG