Dostupni linkovi

Ruski mediji:"Isplaćena nagrada za Karadžića"


Za izručenje optuženog za ratni zločin Radovana Karadžića američka organizacija Reward for justice (Nagrada za pravdu) isplatila je nepoznatoj osobi pet miliona američkih dolara, javili su ruski mediji. Isplata pod brojem RW 20-036-008/2 izvršena je 23. jula, dva dana nakon vijesti o hapšenju Karadžiæa, na račun anonimne osobe registriran na britanskim Djevičanskim otocima. Taj račun je za informaciju koja je dovela do hapšenja opasnog bjegunca.
Kako se tvrdi, isplata se desila, ali za informaciju koja je dovela do likvidiranja jednog od vodja afganistanskih pobunjenika. Medjutim, sasvim se osnovano postavlja pitanje nije li ovaj novac isplaćen za 'glavu Radovana Karadžića', koji je, prema službenoj verziji, uhapšen samo dva dana ranije?!U organizaciji „Nagrada za pravdu" nisu željeli komentirati ovu informaciju. Poručili su kako nikad ne komentiraju podatke o isplaćenim nagradama.
Pored toga, jedini slučaj koji se vremenski približno poklapa s ovim slučajem isplate jeste likvidacija krajem jula glavnog stručnjaka medjunarodne terorističke organizacije Al-Kai'da za hemijsko i biološko oružje Ebu Hababa el-Masrija, poznatog pod imenom Midhat Mursi es-Said Umer. Najraniji datum kada je on mogao biti likvidiran jeste 27. juli, tj. četiri dana nakon navodno izvršene isplate za njegovu glavu.
XS
SM
MD
LG