Dostupni linkovi

Uoči Olimpijskih igara: novi život za Kineze


Kina, Peking uoči Olimpijade
Kina, Peking uoči Olimpijade

Do početka Olimpijskih igara u Pekingu preostala su još dva dana. Domaćini se trude impresionirati posjetitelje i gledatelje, i obećavaju najspektakularnije igre do sada. No, da bi se postigao željeni dojam, kineske vlasti uvele su dodatna ograničenja i izdala posebne upute građanima Pekinga kojima se propisuje "novi život".

Kineske vlasti izdale su uputstvo trgovcima, taksistima, osoblju u restoranima i ostalim građanima Pekinga kako da se ponašaju prema strancima koji dolaze na Olimpijske igre kako bi država ostavila dobar dojam na strane posjetitelje.

Vlasti su izdale brošuru u kojoj se ljudima nalaže da poboljšaju usluge, porade na svom izgledu i nauče nešto engleskog kako bi stranci iz Kine ponijeli samo dobre utiske.

Taksistima se preporučuje da češće peru zube i da zaborave na jelo i spavanje u kolima kada su na dužnosti, dok je policajcima naređeno da ne puše i ne jedu u javnosti, kao i da izbjegavaju upotrebu psovki.

Stanovnicima Pekinga se preporučuje da ne pljuju na ulici, da se ne ubacuju preko reda i da ne pitaju turiste koliko imaju godina, kolika im je plaća i kojeg su seksualnog i vjerskog opredjeljenja.

Vlada je građanima preporučila da ne nose bijele čarape i crne cipele, kao i da ne izlaze iz kuće u pidžamama, dok žene sa punijim nogama trebaju nositi tamne čarape kako bi sakrile svoje "nedostatke".

Građanima se savetuje da se u susretu sa oko pola miliona turista, čiji se dolazak očekuje za vrijeme održavanja igara, osmjehuju i klimaju glavom bez obzira znaju li ili ne odgovor na pitanje koje im stranac postavi.

Većina Kineza koja se bavi uslužnim djelatnostima u vrijeme Olimpijskih igara usvojit će imena koja će zapadni turisti lakše upamtiti i izgovarati.

"Trudimo se da izabrati imena koja su jednostavna i koja će ljudi lakše zapamtiti", rekao je Lijao Ši-Jun, prodavač u novom tržnom centru koji će se svojim kupcima od danas predstavljati kao Ivan.

Prometna gužva u Pekingu


Domaći golubovi i papirnati zmajevi najnovije su žrtve posljednje zabrane lokalnih vlasti Pekinga koje ulažu ogromne napore u želji da organiziraju savršene Olimpijske igre.

Pitomi golubovi i papirnati zmajevi najrazličitijih oblika čest su prizor na nebu iznad Pekinga ali ta će tradicija uskoro biti obustavljena jer su gradske vlasti privremeno zabranile njihovo puštanje iznad 40 kvartova Pekinga za vrijeme Olimpijskih igara.

U uputama građanima koju su na osam stranica objavile gradske vlasti u Pekingu, navodi se da golubovi i zmajevi predstavljaju ozbiljnu pretnju za sigurnost putničkih aviona zbog čega će njihovo puštanje biti zabranjeno za vrijeme održavanja natjecanja.

To je samo dio širih napora da se spriječe mogući incidenti, politički prosvjedi i teroristički napadi za vrijeme Igara koje ulaže kineska vlada u želji da se svijetu prikaže kao stabilna i ozbiljna država.

Zabrana puštanja pitomih golubova i papirnatih zmajeva važi za sedam općina u središnjim, južnim i zapadnim dijelovima grada, a uključuje i park Nebeskog hrama koji je najpopularnije mjesto za takve aktivnosti.

Olimpijske igre u Pekingu počinju 8. a završavaju se 24. augusta.

Pet maskota 29. olimpijskih igara, nazvane "Fuwa" ili "Sretne lutke"

Poznati kineski kompozitor i dobitnik Oskara Dun Tan komponirao je muziku koja će pratiti ceremoniju dodjele medalja na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Tan, koji je 2001. dobio Oskara za muziku u filmu "Pritajeni tigar, skriveni zmaj" ("Crouching Tiger, Hiden Dragon"), za Olimpijske igre je pripremio numeru koja je kombinacija tradicionalne i moderne kineske muzike.

Tanova kompozicija dio je albuma sa 30 olimpijskih numera, koji bi uskoro trebao biti pušten u prodaju.

"Kada sam komponirao muziku, razmišljao sam o tome šta su odlike jednog olimpijskog šampiona. Muzika koja će biti puštana na Igrama dolazi iz samog srca Kine", rekao je Tan.

XS
SM
MD
LG