Dostupni linkovi

Sankcije Srbiji zbog Kovačevića?


Miladin Kovačević
Miladin Kovačević

Američki senator Charles Schumer zatražiće od Kongresa uvođenje sankcija Srbiji ako ta zemlja i dalje ne bude sarađivala u slučaju Kovačević. Američko pravosuđe sumnjiči srpskog državljanina Miladina Kovačevića za teško premlaćivanje kolege sa sveučilišta Binghamton.

Kovačević je nakon puštanja iz pritvora uz plaćenu kauciju pobegao iz SAD-a i nije se pojavio na saslušanju 1. avgusta.

Srpski državljanin Miladin Kovačević koga američko pravosudje tereti za učešće u napadu u Njujorku, nije se pojavio na saslušanju na koje je bio pozvan 1. avgusta, izjavio je američki senator koji traži sankcije protiv Beograda ukoliko ne bude bilo saradnje u tom slučaju, objavila je u utorak Agencija Beta.
"Postojao je rok - 1. avgust, koji je utvrdio Stejt department. On nije poštovan", izjavio je Čarls Šumer, demokratski senator iz države Njujork.
On je dodao da će zbog toga zahtevati od Kongresa da razmotri pomoć koju SAD dodeljuju Srbiji u iznosu od 50 miliona dolara.
"Trenutno izučavam koja je spoljna pomoć koju bi bilo najefikasnije ukinuti kako bi se izvršio maksimalan pritisak. To ću učiniti u septembru", rekao je Šumer za lokalnu televiziju "Njuz 10".
Šumer i senatorka Hilari Klinton, takodje iz Demokratske partije, zapretili su Srbiji "ozbiljnim posledicama" ako ne bude saradjivala u slučaju Kovačević.
Miladin Kovačević (21), koji se školuje u SAD, početkom maja učestvovao je u tuči sa svojim američkim kolegom, Brajanom Štajhnauerom, u jednom baru Univerziteta u Bingemtonu, na severu države Njujork. Nakon tuče, Štajhnauer je u komi.
Kovačević je optužen za prebijanje kolege i nanošenje teških telesnih povreda. On je pušten iz pritvora, uz kauciju od 100.000 dolara, nakon čega se vratio u Srbiju. Pasoš je predao američkim vlastima, ali je ipak uspeo da napusti SAD nakon što je u srpskom konzulatu u Njujorku dobio privremeni pasoš.
"Nećemo biti zadovoljni dok se Kovačević ne vrati u SAD i izadje pred lice pravde", rekao je senator Šumer.
Roditelji odbeglog studenta rekli su na konferenciji za novinare početkom jula u Beogradu da njihov sin nije učinio to za šta ga sumnjiče u SAD, već da je pokušao da razdvoji učesnike tuče u baru.
XS
SM
MD
LG