Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rampa Sokola Ujkića


Zašto se granična rampa u rejonu rijeke Cijevne nalazi dva i po kilometara unutar crnogorske teritorije, a ne na međunarodno utvrđenoj graničnoj liniji između Crne Gore i Albanije. Rampa unutar teritorije Crne Gore stvara neugodan osjećaj kod mještana okolnih sela. Da bi došli do svojih prijatelja ili imanja sa druge strane rampe, graničarima moraju da predaju lične karte.

Granica sa Albanijom uz rijeku Cijevnu utvrđena je 1913. godine tako što kapetan crnogorske vojske Sokol Ujkić nije dozvolio međunarodnoj komisiji za razgraničenje da utvrde granicu, pri čemu bi njegova kuća bila u Albaniji. Taj događaj se i danas prepričava. Kapetan Ujkić je saopštio francuskom ministru, članu delegacije, da u pištolju ima dva metka, jedan za ministra, drugi za sebe, ukoliko mu kuća bude u Albaniji. Francuski ministar nije mogao da odbije ovu ponudu i utvrdio je ovu granicu između Albanije i Crne Gore iza posljednje kuće u tom kraju. Međutim, danas je situacija sljedeća. Granična rampa se nalazi dva i po kilometara unutar crnogorske teritorije tako da rampa dijeli kuće i imanja mještana. Đeljoš Ljuljđuraj gotovo svakog dana prelazi rampu gdje policiji ostavlja ličnu kartu, a veoma često njegovo vozilo biva pretresano. Ljuljđuraj već duže vrijeme oštro negoduje i zahtijeva da se granična rampa ukloni i vrati na mjesto gdje je prije skoro sto godina utvrđena:

"Da bude rampa dva i po kilometara u Crnu Goru, a iza rampe da bude i narod crnogorski i crnogorska zemlja. To ne postoji niđe u svijet. Ja sam bio do Australije, a ovo vidio nijesam. Jedino vidim ovđem. E, sad, ko to drži čvrsto, a ovđem su Nikpraljevići, Paljuševići, ja sam Ljuljđuraj, svastika mi je odavde, sestra tun. Ovdje su mi kumovi. Ja dolazim, mi dolazimo, eto mi drugari iz vojske što smo zajedno bili. Igramo domine i ja ne mogu poslije mraka ne mogu da dođem ovamo, a ovi mogu, ja ne. Ja sam iza rampe i ne mogu da dođem. Ta rampa je nepoželjna tu i nepovoljna i nije potreba. Narodu ta rampa ne treba."

Rampu unutar teritorije Crne Gore postavila je Vojska Jugoslavije prije desetak godina. Policija je zbog kontrole granice preuzela i ovu rampu koja dijeli komšije i prijatelje. Obilazeći čitav potez od sela Ljemaja do Cijevne zatrijebačke uredno smo predali lične karte graničarima na rampi. "Veoma neugodno", kaže Ljuljđuraj:

"Neka mi kaže jedan novinar da postoje kuda idu naši novinari da su viđeli rampu u sred države i ja ću da se vješam za onu smokvu tun da me gledaju đe visim."

RSE: Što Vi predlažete da se uradi?

Ljuljđuraj: Ja predlažem, ako ima zakona ka cio svijet, jer Milo Đukanović traži da se ide u Evropu bez vize i bez pasoša, a usred njegove zemlje, evo vidiš, uzeše mi i mene i tebe lične karte i tako mi svaki dan. Mene pretresaju 'mercedesa' karavana čim ga poznaju i odmah digni haubu, digni stolice prevrću, dolazim dva kilometara kada se vratim opet mi pretresaju, a nikad ništa mi nijesu našli.

Tokom obilaska nijesmo mogli doći do drugih sagovornika, ali Ljuljđuraj tvrdi da ta rampa smeta svima u pograničnim selima:

"Svi su protiv još više nego ja. Oni ne smiju koliko je i očekuju loše stvari od njih jer policija može da napravi što god hoće kada vlasti nema."

RSE: Da li ste se zbog tog problema obraćali eventualno albanskim političkim predstavnicima?

Ljuljđuraj: Nijesam, jer nijesam ja toliko pismen da mogu ja da dođem do njih.

Ljuljđuraj kaže da se obraćao nadležnima kako bi se riješio ovaj problem. Međutim, nije bio primljen na razgovor. Takođe naš radio je u četvrtak poslao dopis Upravi policije sa pitanjima koja se odnose na razloge što se granični punkt nalazi dva i po kilometara unutar Crne Gore. Da li se eventualno planira izmještanje tog punkta i zašto mještani nijesu izuzeti od kontrole koje se sprovode nad drugim osobama koje na tom dijelu prelaze državnu granicu. Međutim, odgovor do sada nijesmo dobili. Ljuljđuraj će do rješenja problema nastaviti da zahtijeva postavljanje na granicu, a ne izvan nje:

"Neka izabere ministar policije i Milo Đukanović i oni nadležni - ili mi svi u Albaniju ili u Crnu Goru đe smo vjekovima bili. Ali mene se čini da je kapetan crnogorske vojske Sokol Ujkić stavio granicu jednom za sto godina ili milion godina sa Francuzima i Evropom '913.godine. To je učvršeno u Evropu i u svijet."

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG