Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Danas ističe rok Iranu da odustane od svog nuklearnog programa


Danas istice neformalni rok koji su zapadne sile dale Iranu da odustane od nuklearnog programa kako bi izbjegao nove sankcije.
Iran je, medjutim, odbacio bilo kakvo postavljanje rokova za odgovor. Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad izjavio je da će se Iran "silom oduprijeti neprijateljima", kako bi branio svoja prava u nuklearnom domenu, objavila je državna televizija."Za njih, pitanja poput nuklearnog su samo izgovori, glavni razlog neprijateljstava tokom posljednjih 30 godina prema Iranu, oni žele da nas vrate unazad kako bismo onda morali ustupiti", rekao je Ahmedinedžad.
Bijela kuća upozorila je u petak Iran da će biti izložen novim sankcijama ako odbije ovu ponudu.
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Havijer Solana, koji predvodi razgovore šest svjetskih sila sa Iranom, neće proglasiti da je Teheran "omašio" rok ukoliko ne odgovori u subotu, ali Zapad očekuje odgovor tokom sljedeće nedjelje, rekle su diplomate Unije. Zapad optužuje Iran da razvija vojni nuklearni program pod pokrićem da je on u civilne svrhe.

Ukoliko Iran ne obustavi svoj nuklearni program, poručuju evropske i svjetske diplomate, neće početi ni formalni pregovori o trgovinskim i
drugim olakšicama toj zemlji.

XS
SM
MD
LG