Dostupni linkovi

Prekid rada skupštine dok se "ne smire strasti"


Narodna skupština, Foto: Milan Obradović
Narodna skupština, Foto: Milan Obradović

Poslanici Skupštine Srbije neće se sastajati do 2. septembra zbog političkih tenzija u zemlji nastalih nakon hapšenja Radovana Karadžića. Iako je vanredna sednica, na kojoj bi se raspravljalo o ratifikaciji Sporazuma sa Evropskom unijom i sa Rusijom, trebalo da bude nastavljena u ponedeljak, šefovi poslaničkih grupa zaključili su da ne postoje uslovi za rad parlamenta. Istovremeno, radikali i narodnjaci najavljuju mogućnost ujedinjenja u cilju raspisivanja novih izbora u Srbiji.

Predstavnici stranaka, koje su se prethodnih dana međusobno oštro optuživale za to ko je kriv za nerede u Beogradu, posle hapšenja Radovana Karadžića, ko je izdajnik, a ko lažni patriota, seli su danas za isti sto na konsultacijama kod predsednice Skupštine Srbije, i saglasili se da zbog uzavrele političke situacije u zemlji nema uslova da parlament nastavi sa radom u ponedeljak. Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija:

„Jednoglasno je zaključeno da su političke tenzije u Srbiji previsoke, da u tim uslovima teško da Skupština može da radi nesmetano svoj posao i da postoji sasvim razuman razlog zbog koga treba dati vremena, da se u međuvremenu te tenzije smire.“

Kako su saopštili predstavnici poslaničkih grupa vanredna sednica biće nastavljena drugog septembra, pa su tako dva važna sporazuma – sa Evropskom unijom i sa Rusijom o energetici – do tada na čekanju.

Podsećamo da je predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović, 21. jula prekinula sednicu i odredila dvonedeljnu pauzu zbog, kako je saopštila, opstrukcije opozicije. Radikali i narodnjaci optužuju je da je sednica prekinuta zbog haškog optuženika Radovana Karadžića, koji je uhapšen iste večeri. Zamenik predsednika radikala Tomislav Nikolić najavljuje da će i u septembru, insistirati na razjašnjenju pitanja koja su postavljali od trenutka Karadžićevog hapšenja:

„Svesni činjenice da u ovim okolnostima je nezamisliv rad Narodne skupštine, sve dok se najpre ne utvrde okolnosti pod kojima je najpre došlo do prekida rada Narodne skupštine, a potom do brutalnog napada policije na funkcionere Srpske radikalne stranke, po završenom, odnosno u toku trajanja, našeg mitinga u Beogradu. Sve dok se strasti ne smire do mere u kojoj bi taj nastavak sednice mogao da počne normalno, naravno, i mi smo to već nagovestili našim primedbama na sve ovo što se dešavalo.“

Da će i u septembru za skupštinskom govornicom insistirati na razjašnjavanju mnogih pitanja, najavljuje i šef poslaničke grupe Koštuničine Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić, i odbacuje optužbe da su odgovorni za opstrukciju rada parlamenta:

Svi znamo, to je javna tajna, zbog čega je zapravo do prekida došlo. Mi svakako, u budućnosti nećemo praviti bilo kakve blokade, ali ćemo koristiti sva sredstva da probijemo medijski prostor i da kažemo svoje političko mišljenje o stvarima koje se dešavaju...

„Svi znamo, to je javna tajna, zbog čega je zapravo do prekida došlo. Mi svakako, u budućnosti nećemo praviti bilo kakve blokade, ali ćemo koristiti sva sredstva da probijemo medijski prostor i da kažemo svoje političko mišljenje o stvarima koje se dešavaju. U tom smislu, nama je bilo svejedno da li sednica počinje u ponedeljak sada, ili prvog septembra.“


Predsednica Skupštine Srbije više puta je demantovala da je sednica prekinuta zbog hapšenja Radovana Karadžića i najavila da će se na prvom sledećem zasedanju naći i predlog opozicije za njenim razrešenjem.

Rušenje vlasti i novi izbori?

Tomislav Nikolić

Istovremeno radikali i narodnjaci ne isključuju mogućnost ujedninjenja u cilju rušenja vlasti i raspisivanja novih izbora. Radikali su najavili da će u narednih mesec dana raditi na pripremi platforme koju će ponuditi DSS-u i Novoj Srbiji u cilju, kako je rekao generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vučić, formiranja neke vrste novog DOS-a. Sudeći po izjavi Tomislava Nikolića dilema je još samo kako će se buduća ujedinjena opozicija zvati:

„Uopšte ne mogu da verujem da je Vučić mogao da najavi formiranje novog DOS-a. Ja se nadam da će DOS da bude zakopan za sva vremena u zemlju. Ne možda, nego bi se sigurno zvalo drugačije, jer ovo je crno.“

Predstavnici narodnjačke koalicije nisu želeli da potvrde da li će prihvatiti poziv radikala, ali nisu ni isključili tu mogućnost. Miloš Aligrudić iz DSS-a, i Velimir Ilić iz NS-a:

Miloš Aligrudić: Ne treba gubiti iz vida i to da ove sve političke stranke koje sede u parlamentu imaju svoje posebne političke programe.

Velimir Ilić: I ako bude ovako vreme teško za opoziciju moramo se tehnički udružiti, neki se ljudi transformišu. Meni je sad jako žao što moram da potvrdim nešto. Sad je Toma Nikolić veći demokrata od Borisa Tadića.

Pitanje je dokle će ta opstrukcija biti, ne možda simpatična građanima, ali koliko će oni dugo moći da je tolerišu i kad će već početi sa gađenjem da gase svoje televizore...

Nazivali to opstrukcijom ili razrešavanjem različitih pitanja, može se očekivati da će ujedinjena opozicija u septembru usporiti usvajanje važnih zakona u Skupštini Srbije. Navodeći da je ovo legalna politička taktika opozicije, analitičar Milan Nikolić ipak upozorava na kontraefekat:

„To može trajati do sledećih izbora. To je teorijski okvir. Pitanje je dokle će ta opstrukcija biti, ne možda simpatična građanima, ali koliko će oni dugo moći da je tolerišu i kad će već početi sa gađenjem da gase svoje televizore. To je sredstvo koje se može obiti o glavu onoj partiji koja ga primenjuje. Isto tako neka druga pitanja koja su pomenuta biće besmisleno postavljati u septembru, jer imaćemo nove probleme, nove potrebe za radom parlamenta itd.“

XS
SM
MD
LG