Dostupni linkovi

Školstvo dijeli sudbinu cijelog društva


Luču su, po ranijoj uredbi, dobijali učenici koji imaju odlične ocjene iz svih predmeta (Luča "jedan") i srednjoškolci koji su imali odličan opšti uspjeh, dakle i sa ponekom četvorkom - "Luča "dva"). Nova proljetošnja uredba o diplomi "Luča" omogućava da ovo priznanje na kraju osnovne škole, kao i na kraju srednje dobije i učenik koji je tokom obrazovnog ciklusa imao samo jednu četvorku iz bilo kojeg predmeta.

RSE: Zašto na kraju školske godine nijesi htjela da odeš da podigneš svoju Luču?

LUČONOŠA: Razlog zbog kojeg ja nijesam htjela da podignem svoju Luču jeste zato što je veliki broj učenika dobio Luču, a nije je zaslužio.

RSE: Koliko procentualno od onih koji su je dobili je po tvom sudu zaslužuje?

LUČONOŠA: Sigurno polovina učenika nije zaslužila da dobije Luču. Sigurno.

RSE: Kakve su oni imali ocjene u toku školske godine?

LUČONOŠA: U toku školske godine imali su i trojke, a neki su čak imali i jedinice, ali na kraju školske godine sve je to prešlo na petice.

Ove riječi jedne buduće srednjoškolke moguće su objašnjenje zašto se broj lučonoša, sudeći po podacima koje objavljuju škole i Ministarstvo prosvjete i nauke, značajno povećava. I ona nije jedini odličan đak koji o ovome s ogorčenjem priča, ali djeca nerado govore u mikrofon. Podaci i rezultati nastavne 2007.- 2008. godine još nijesu objavljeni, no činjenica je da se broj lučonoša, naročito u posljednje dvije godine veoma povećao. U 2004. - '05. školskoj godini bilo ih je 934, godinu dana kasnije samo 430 da bi u školskoj 2006. - '07. godini bilo čak 1.494 lučonoše. Komentarišući hiperprodukciju luča posljednjih godina Nada Bukilić iz Udruženja roditelja kaže da, na žalost, školstvo dijeli sudbinu cijelog društva:

"Činjenica je da su nepotizam i korupcija, a da ne pominjemo političku i svaku drugu propadnost uzeli danak, pa ovo štancovanje luča liči na komediju i prilično jadno. Djeca već od trećeg, četvrtog razreda kažu nastavnicima da će im pokraviti Luču. Kada vide ustvari da molbe i kuknjava ne pomažu ljudi i djeca pribjegavaju drugim metodama. Korumpiraju nastavnike, kupuju ih vrlo jeftino, zatim ih ucjenjuju ili podstiču nekim svojim vezama, mogućnostima i sličnim sve do željenih petica".

Luču su, po ranijoj uredbi, dobijali učenici koji imaju odlične ocjene iz svih predmeta (Luča "jedan") i srednjoškolci koji su imali odličan opšti uspjeh, dakle i sa ponekom četvorkom - "Luča "dva"). Nova proljetošnja uredba o diplomi "Luča" omogućava da ovo priznanje na kraju osnovne škole, kao i na kraju srednje dobije i učenik koji je tokom obrazovnog ciklusa imao samo jednu četvorku iz bilo kojeg predmeta. Srednjoškolci koji su odlični tokom tog obrazovnog ciklusa, neće moći da dobiju "Luču" ukoliko nijesu imali i odličan opšti uspjeh u svim razredima osnovne škole.

Da se neka od ovih udredbi dosljedno primjenjivala možda se vašem reporteru ne bi 9. maja na proslavi Dana Evrope i pobjede na trgu Republike u Podgorici dogodilo da od oko 50 anketiranih đaka na pitanje šta predstavlja taj datum samo jedan od njih uspje reći sljedeće:

"To ima neke veze sa Robertom Šumanom. Učili smo iz geografije".

"Za vrijeme Drugog svjetskog rata kada smo se oslobodili valjda, kada smo pobjedili naciste i to, pa se valjda to slavi".

RSE: Rekli su mi da si ti odličan đak:

"Nijesam ja odličan".

"On je "Luča"".

Za sve ovo svakako odgovornost ne snose djeca, već prevashodno oni koji ih obrazuju i roditelji. Nada Bukilić iz Udruženja roditelja:

"Valjda je svim jasno da to ne rade djeca, već njihovi bolesno ambiciozni roditelji koje žulja sopstveno neznanje, na ruku im ide adekvatno neobrazovani prosvjetni kadar, prestravljene i bezlične figure s dnevnicima koje prostituišu sopstvenu profesiju i zaslužuju svaku kritiku koja im je upućena".

Pokušati dobiti komentar ili tumačenje Ministarstva prosvjete o hiperinflaciji lučonoša, te da li se uopšte bave tim , bilo je posebno zanimljiva avantura. Nakon što nam niko nije odgovorio na mailom proslijeđen zahtjev prethodnog dana, obratili smo se kancelariji ministra odakle smo upućeni na PR-a.

Od portparola Ministarstva Vesne Vojinović smo dobili objašnjenje, da je: "gospođa koja skida mailove na odmoru”, ali da će ona otići da provjeri mail, da ministarstvo od danas odlazi na kolektivni odmor i da je ona tu još samo dan. Naravno, neko će ih mijenjati, ali riječ je o delikatnoj temi na koju je valjan odgovor moguće dati tek krajem avgusta. Na naše insistiranje da nas poveže sa pomoćnikom ministra Markom Jokićem rečeno nam je da je na Vladi , da i on ide na odmor, te da je najviše što može da učini za nas da mail proslijedi na arhivu, pa da ga arhiva pismom uputi pomoćniku Jokiću.

Komentarišući ovu temu Jokić je za "Pobjedu" nedavno rekao da ako ima propusta u nastavi i nejednakih kriterijuma treba ih ispravljati, ali nikako na način da ispaštaju dobri đaci i da se baca sumnja na njihov uspjeh. Dobre đake, prema riječima pomoćnika ministra prosvjete, treba podržavati i afirmisati. A koliko ih motiviše to što na kraju školske godine ta djeca vide da su i đaci sa dvojkama i trojkama nagrađeni kao oni čuli smo na početku ove priče.
XS
SM
MD
LG