Dostupni linkovi

Efikasnost i pravednost suđenja Karadžiću


Radovan Karadžić ulazi u sudnicu Haškog tribunala, 31. jul 2008.
Radovan Karadžić ulazi u sudnicu Haškog tribunala, 31. jul 2008.

Prvo pojavljivanje Radovana Karadžića pred sudijama Haškog tribunala ulijeva nadu da bi ovo suđenje, za razliku od Miloševićevog, moglo biti efikasno, smatra jedna od vodećih bh. advokata Senka Nožica.

Jučerašnje Karadžićevo pojavljivanje pred sudom bilo je u potpunosti sa pravilima i procedurama, prije svega zbog stava koji je pokazao sudac Alfonso Ori, koji će vjerovatno biti i predsjedavajući Vijeća, kaže Nožica:

„Koji se stvarno striktno se pridržavao pravila i nije dozvolio Karadžiću da izlazi van onih okvira koji su bili zadati kao tema ove statusne konferencije, što uliva nadu da će to suđenje biti upravo onako kako svi očekuju, dakle u potpunosti u skladu sa pravilima, efikasno i bez unošenja nepotrebnih političkih priča, čemu je bio sklon Milošević cijelo to vrijeme, a što je i razlog izvjesne bojazni da li će to suđenje biti u potpunosti pravdeno.“

Na ishod i dužinu trajanja suđenja ne bi bitnije trebala uticati ni Karadžićeva prvobitna odluka da se sam brani, ističe Nožica:

„Bez obzira da li Karadžić ima branioca ili nema - u ovom slučaju možemo reći da ukoliko se odluči braniti sam da će to biti na njegovu štetu - to proceduralno može produžiti, ali u odnosu na presudu, na to da će presuda biti donesena na bazi činjenica, a ne na bazi neke priče koja će biti van konteksta, kojoj je bio sklon Milošević, a pretpostavljam da je i Karadžić. Mislim da će presuda biti donesena na bazi činijenica i du tu nema apsolutno potrebe za bilo kakvim strahom ili sumnjom da bi to tako moglo biti.“

Senka Nožica tvrdi da ni najavljene izmjene optužnice protiv Karadžića neće značajnije produžiti postupak jer će u procesu biti moguće koristiti presude iz drugih okončanih slučajeva. Sličnog je mišljenja i predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH Srđan Dizdarević, koji vjeruje da su i tužilaštvo i Sud izvukli pouke i iskustva iz procesa protiv Slobodana Miloševića:

„Ja se zaista nadam da i na iskustvu sa Miloševićevim suđenjem i na iskustvu koje je sadašnji tužilac Bramerc stekao iz rada svojih prethodnika da će on učiniti maksimum da se, s jedne strane, ne ponavljaju one procedure kojima se već dokazao jedan broj činjenica, jedan broj fakata, a s druge strane da će i na druge načine nastojati da ubrza ovu proceduru - jer i Sud je u trci s vremenom. Haški tribunal je pod pritiskom i on treba da prestane sa radom negdje do kraja iduće godine. Prema tome, i njima je u interesu da to suđenje dovedu do kraja uspješno i što prije.“

Mediji su već, po Karadžićevom hapšenju, špekulisali sa brojnim poznatim imenima iz svijeta advokature koji su najavljivali da će zastupati Karadžića pred Haškim sudom. Među njima je i grupa grčkih advokata koji su se dobrovoljno prijavili da će besplatno Karadžiću ponuditi svoje usluge.

On je, međutim, već na prvom pojavljivanju pred Sudskim vijećem rekao da ima nevidljivog savjetnika, ali da će se sam zastupati i braniti.

Ovakvim ponašanjem u stilu Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja, i Radovan Karadžić želi pokazati svoju superiornost nad Tribunalom i Sudom, ističe profesor sarajevskog Univerziteta Hidajet Repovac:

„Šalju poruku da su sposobni da pokažu čak i najvećim ekspertima da su veliki pravnici, veliki poznavaoci prava i pravde i mislim da je to dio manipulacije kojom su se neprekidno bavili i kojom su držali svoj nacionalni tor u pokornosti, tako da zapravo ta manipulacija ide ka tome da od njih kad-tad stvori mit i nekoga ko je bio žrtva i pred Sudom za ratne zločine. Vi ste i sami, možda, primijetili da je već u prvoj ili drugoj rečenici Karadžić rekao da je ovo jedna od nepogoda koja mu se desila u životu - to što je došao pred Haški tribunal. Dakle, Haški tribunal je za njega nepogoda kao nevrijeme, kao tornado, kao potres, kao prirodna nepogoda ili kao veliki neki rat protiv njega kao velike ličnosti.“

Ipak, prema procjeni većine pravnih stručnjaka, suđenje Radovanu Karadžiću i drugim najodgovornijim haškim optuženicima biće vođeno i završeno u sudu u Hagu. I sa revidiranom optužnicom suđenje se može okončati u razumnom vremenu jer tužilaštvo kao i odbrana se mogu koristiti već presuđenim slučajevima, a koji su direktno povezani sa optužbama protiv Karadžića.

Kako saznajemo, Haški tribunal je i u svojoj izlaznoj strategiji posebno mjesto ostavio za trojicu najtraženijih: Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Gorana Hadžića - bez obzira kada budu uhvaćeni.

XS
SM
MD
LG