Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Karadžić izabrao Miloševićevu strategiju


Slobodan Milošević (levo) i Radovan Karadžić (desno), 22. april 1994.

Radovan Kardžić će, kao prije njega Miloševic i Šešelj, pokušati iskoristiti hašku sudnicu kao pozornicu za samopromociju i branitelja srpskih interesa što se već jučer dalo uočiti - prvi su komentari hrvatskih odvjetnika i političara.

Spekulira se i o tome hoće li i kako Karadžićevo suđenje utjecati na duljinu postupka optuženim hrvatskim generalima, a sa zanimanjem se prate i Karadžićeve optužbe Richarda Holbrooka.

Prvi nastup i sam gard Radovana Karadžića u Haškoj sudnici bili su u granicama očekivanog – ističe profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ivo Josipović:

«On je izabrao, ili barem tako sada izgleda, strategiju kakvu je imao i Milošević,a donekle i Šešelj, dakle da pokuša sudnicu iskoristiti za pozornicu za samopromociju kao narodnog heroja i branitelja srpskih interesa. O vještini suca će, naravno, ovisiti u kojoj mjeri će on to i uspjeti. Što se tiče utjecaja na trajanje postupka u predmetu hrvatskih generala, sudac je, vidjeli smo to i do sada, profesionalac i mislim da neće žrtvovati kvalitetu postupka da bi 'lovio' neke rokove.»

Goran Mikuličić, odvjetnik optuženog hrvatskog generala Mladena Markača misli, međutim, da bi Karadžićev postupak mogao imati utjecaja na sudjenje Gotovini, Čermaku i Markaču i usporiti ga jer je riječ o istom sucu Alphonsu Orieu:

...ne može jedan te isti sudac voditi dva ovako kompleksna i komplicirana procesa, a da se koncentracija na jedan proces ne raspodijeli s koncentracijom na drugi...

«Pa, ne može jedan te isti sudac voditi dva ovako kompleksna i komplicirana procesa, a da se koncentracija na jedan proces ne raspodijeli s koncentracijom na drugi. Dakle, bez obzira na obzire mislim da dva procesa paraleno ne mogu ići, jedino što može ići paraleno su predraspravni postupci u oba slučaja, a onda pokušat, što je moguće više, skratit proces hrvatskih generala kako bi se počelo s Karadzićem.»

Prrofesor Jospiović:

«Osobno vjerujem da sudac mora završiti najprije postupak protiv hrvatskih generala, pa onda sudit Karažziću iz razloga jer naprosto nije moguće, barem ja tako mislim, tako dva velika postupka paralelno voditi. E,sad koliko će taj postupak trajati, da li će tu biti nekih sažimanja na najnužniju varijantu i da li će se ograničavati izlaganja tužitelja, ali onda i obrane, to ćemo vidjeti. Samo, još jednom ističem, ne vjerujem da bi se sudac odlučio forsirati brzinu na račun kvalitete, to ne bi bilo dobro.»

Mikuličić ne vjeruje da bi zbog Karadžića, presudu hrvatskim generalima sudac Ori mogao donijeti već za godinu dana. Po njemu je to realnije očekivati tek u jesen 2010.

«Ukoliko će sud kratiti izvođenje dokaznog postupka obrani, naravno, za tužilaštvo me nije briga, ali, ukoliko će obrani kratiti onda je pitanje da li će to kraćenje postupka utjecati na osnovna prava optuženika, a to je pravo na fer postupak.»

Saborski zastupnik desne hrvatske stranke prava Anto Djapić:

...očito da Karadžić ide tragom Miloševića i Šešelja, samo sa svojim specifičnostima, dakle, pretvarat će se iz optuženog u tužitelja s tim što će,u najvećoj mjeri, pokušati u cijelu priču uvući Halbrooka i možda još neke druge međunarodne faktore...

«Ja mislim da će biti mnogima neugodno iz redova velikih svjetskih političara koji su obilazili ove prostore i bili veliki šefovi. Mislim da će se pod Karadžićevom 'paljbom' naći u nezgodnom položaju, a da će biti suđenje interesantno, svakako će biti. U svakom slučaju, očito da Karadžić ide tragom Miloševića i Šešelja, samo sa svojim specifičnostima, dakle, pretvarat će se iz optuženog u tužitelja s tim što će,u najvećoj mjeri, pokušati u cijelu priču uvući Halbrooka i možda još neke druge međunarodne faktore, koji su djelovali na ovim prostorima.»

Izručenje Karadžića Haagu pobjeda je demokratske Srbije - ističe saborski zastupnik Istarskog demokratskog Sabora Damir Kajin. Kajin vjeruje u pošteno suđenje u Haagu, iako bi kaže više volio da se Radovanu Karadžiću sudi u Srebrenici ili Sarajevu. U Karadžićeve optužbe na račun Richarda Holbrooka ne vjeruje previše:

«Ako Karadžić podastre dokaze o toj suradnji ili tim ponudama Holbrooka, njemu ili njegovoj kliki, to će biti kompromitirajuće za ondašnju američku politiku i američku vjerodostojnost. Ali, bez obzira na sve, mi moramo priznati da se Sjedinjene Američke Države nisu uključile u razrješavanje sukoba na prostoru ex-Jugoslavije, nikada rat ne bi završio na tom nesretnom Balkanu.»

  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG