Dostupni linkovi

Holbrooke demantirao dogovor sa Karadžićem


Richard Holbrooke
Richard Holbrooke

Radovan Karadžić je danas ponovno na naslovnim stranama svih svjetskih dnevnika, nakon što su juče prvi put pojavio pre Haškim sudom. Većina svjetskih medija usporedjuje prvi nastup ratnog lidera bosanskih Srba sa onim srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Posebno je pažnju privuklo Karadžićevo "prozivanje" Richarda Holbrooka.

Bivši američki pregovarač Richard Holbrooke demantirao je da je ponudio Radovanu Karadžiću bilo kakvo pomilovanje od sudskog gonjenja ukoliko se ovaj povuče iz javnog života. U izjavi za CNN, Holbrooke je kazao:

"Ispregovarao sam vrlo teški dogovor. Morao se odmah povući s dvije funkcije, one predsjednika srpskog dijela BiH i one predsjednika stranke. I to je učinio. Kada je nestao, on je poslao dezinformacije da sam s njim postigao dogovor da ga nećemo goniti ako nestane. To je čista laž", rekao je Holbrooke.

Radovan Karadžić rekao je u prvom pojavljivanju pred ICTY-em da je 1996. postigao dogovor s tadašnjim američkim izaslanikom Holbrookeom da se protiv njega povuku haške optužnice u zamjenu za povlačenje iz javnog života i neometanje provedbe Dejtonskog sporazuma sklopljenog koncem 1995. godine.

"Dobio sam ponudu od Holbrookea, u ime SAD-a, da se povučem iz javnog života a da će SAD ispuniti svoje obaveze. To je bilo u ime SAD-a, a ne Richarda Holbrookea. Moja obaveza je bila da se povučem i ne ometam primjenu Dejtonskog sporazuma", tvrdio je Karadžić.

Bivši predsednik RS, optužen za genocid i druge ratne zločina nad nesrbima tokom rata u BiH 1992-95. godine, kazao je i da je State Department pokušao spriječiti podizanje optužnice protiv njega, ali da tadašnji glavni tužilac Richard Goldstoune to nije prihvatio.

U printanim medijima u svijetu osim priče s Holbrookom, Karadžića se usporedjuje s Miloševićem, navodi da će se braniti sam te da će negirati sve tačke optužnice, ali tek za mjesec dana. "Dayli telegrapf" piše da je optuženik u sudnici izgledao umorno i iscrpljeno i da je bio "očigledno uznemiren" kada mu sudija Alfons Ori nije dozvolio da pročita podnesak o nepravilnostima u njegovom hapšenju i prebacivanju u Hag.

Financial times ocjenjuje da je, uprkos "bizarnoj" tvrdnji oko Richarda Holbrooka, Karadžić pokazao poštivanje suda, a Guardian ga opisuje kao narcisoidnu osobu koja po svaku cijenu želi privući pažnju, navodeći da su njegove "ambicije, kompleksi i bijes" donijeli bijedu milionima ljudi u BiH.

Pariski "Mond" ocjenjuje da strategija Karadžića podsjeća na Miloševićevu, a Liberasion podsjeća na uvjerenja njegove porodice da će se on prije ubiti nego izaći pred Tribunal u Hagu. Ono što je svijet medjutim juče vidio više sliči gradjaninu pokornom nego prkosniku.

"Zamjenjujući još jednom uloge kao u najgorim trenucima u Bosni, on se predstavio kao žrtva, a ne kao optuženi", piše "Figaro" povodom Karadžićeve tvrdnje da se plaši za svoj život.

"L'expres" piše da se Karadžić u svakom slučaju neće dosadjivati u svojoj ćeliji pritvornog centra u Scheveningenu koji uopšte ne izgleda kao srpski koncentracioni logori gdje su odvodjeni Bosanci ranih devedesetih godina.

XS
SM
MD
LG