Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Karadžić: Braniću se sam


Radovan Karadžić ulazi u sudnicu Haškog tribunala, 31. jul 2008.

Bivši lider Republike Srpske Radovan Karadžić je u prvom pojavljivanju pred Haškim tribunalom odložio izjašnjavanje o optužnici, najavljući da će se sam braniti tokom celog procesa, "bez obzira na to šta misli o ovoj ustanovi".

On je rekao da želi da obavesti sud o neregularnostima "procesne prirode". Karadžić tvrdi da je 1996. dobio ponudu od specijalnog američkog izaslanika Ričarda Holbruka da se povuče iz svakog javnog života i da ne ometa primenu Dejtonskog sporazuma a da će SAD zauzvrat ispuniti svoje obaveze.

Kazao je i da je Stejt department pokušao da spreči podizanje optužnice protiv njega, ali da tadašnji glavni tužilac Ričard

Goldston (Richard Goldstone) to nije prihvatio.

Karadžić "strahuje za svoj život"

Karadžić je naznačio i da je "1996,97, 98 bio ozbiljno spreman" da se pojavi pred Tribunalom, ali da je tada "postojala ozbiljna opasnost da bude likvidiran" od koje je bežao. Istovremeno, rekao je da sada "strahuje za svoj život", nagovestivši da opasnost vidi u Holbruku.

"Ovde se radi o životu i smrti, ako Holbruk i dalje želi moju smrt i žali što nema smrtne kazne, onda je pitanje da li ja treba da strahujem da me njegova ruka i ovde stigne", kazao je Karadžić.

sudija Alfons Ori

Sudija Alfonso Ori ga je prekinuo podučavajući ga da priloži podnesak sudu, koji će to onda detaljno razmotriti.

On je potom kazao da je i u Beogradu bilo neregularnosti, da je bio otet od civila za koje nije znao ko su, da je bio na mestu za koje nije znao gde je i da nije mogao da telefonira. Rekao je da je posle 74 sata predat Specijalnom sudu i da je od tada sve bilo regularno.

Pored "brige za svoj život", Karadžić je izrazio i zabrinutost zbog najave tužioca Bramerca da će proces biti "brz", uz opasku da je brzina dobra za revolveraške obračune, a da pravni proces zahteva vreme.

Sudija Alfons Ori je pre toga suočio Karadžića sa sažetkom optužnice po 11 tačaka optužnice kojima mu se na teret stavlja, po principu individualne i komandne odgovornosti, genocid i saučesništvo u genocidu u Srebrenici i drugim opštinama u BiH, istrebljenje, ubistva, hotimično lišavanje života, progon, deportaciju, nehumana dela, protivpravno terorisanje civila i uzimanje talaca tokom sukoba u BiH 1992-95.

Glavni tužilac Serž Bramerc najavio je izmenu optužnice protiv Radovana Karadžića.

On će se ponovo pojaviti pred Haškim tribunalom u petak, 29. avgusta kada treba da se izjasni o optužnici.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG