Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izraelski premijer najavio ostavku


Ehud Olmert

Izraelski premijer Ehud Olmert najavio je da će idućeg mjeseca mjeseca podnijeti ostavku, kao i da se neće kandidirati u okviru svoje političke stranke Kadima na unutarpartijskim izborima, zakazanim također za septembar. Olmertova ostavka mogla bi dodatno usporiti okončanje bliskoistočnog mirovnog procesa.

Izraelski premijer obratio se naciji iz svoje službene rezidencije i Jeruzalemu i objavio kako namjerava odstupiti s dužnosti nakon što 17. seprembra vladajuća stranka Kadima kojoj je na čelu, izabere novog čelnika.

"Kada novi šef stranke bude izabran podnijet ću ostavku na mjesto premijera kako bih omogućio novom čelniku da brzo i efikasno formira novu vladu. Vjerujem da postoji široka javna podrška takvoj vladi i da će ona biti formirana u kratkom vremenu. Odstupit ću s dužnosti na častan, dostojanstven i odgovoran način, onako kako sam se ponašao tokom dosadašnjeg mandata i nakon toga ću dokazati svoju nevinost", objavio je Olmert.

Premijer u ostavci trebao bi odbaciti optužbe da je privatnim donacijama pokrio neke dugove, a preostali novac preusmjerio u vlastiti džep.

Olmertova najava mogla bi utjecati na tok bliskoističnog mirovnog procesa, koji je posljednjih sedmica ponešto oživio i čiji se kraj nagovještavao za iduću godinu. Olmertov konstruktivan stav u pregovorima i neka vrsta ograničenog partnerstva s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abazom, do sada su bili ključni za postizanje minimalnog napretka na tom planu.

Ukoliko Olmertov nasljednik bude mogao formirati koaliciju, Izrael bi

novu vladu mogao dobiti u oktobru, dok bi u suprotnom izborna kampanja mogla potrajati više mjeseci.

Čelnik desničarskog Likuda Benjamin Netanjahu založio se danas za održavanje novih izbora te ocijenio da to nalaže "odgovornost prema državi".

Prema posljednjim istraživanjima javnog mnjijenja, upravo bi njegov Likud u ovom trenutku osvojio najviše glasova na izborima.

XS
SM
MD
LG