Dostupni linkovi

Uzroci mlakih reakcija na hapšenje Karadžića


Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala, 31. jul 2008.
Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala, 31. jul 2008.

Za razliku od svjetske političke i medijske scene gdje je hapšenje Radovana Karadžića tema broj jedan i povod za brojne političke reakcije, analize, specijalne emisije, u Crnoj Gori smo svjedoci malobrojnih političkih reakcija dok se medijsko praćenje svodi na prenošenje agencijskih vijesti, snimaka drugih televizija.

Zašto Crna Gora ima bitno drugačiji odnos prema ovoj temi u odnosu na ostale zemlje regiona i svijeta?

Proces hapšenja haškog bjegunca Radovana Karadžića je gotovo čitav svijet digao na noge. Državnici gotovo svih evropskih i vanevropskih zemalja, a posebno najviši funkcioneri država regiona su se oglasili iste večeri, regionalni i svjetski mediji su prekidali redovne emisije informacijama i analizama o posljedicama hapšenja Karadžića.

Reakcija državnih i političkih i medijskih subjekata u Crnoj Gori većinom je bila odložena i mlaka. Osim saopštenja političkih partija i po jedne izjave najviših i to ne svih državnih funkcionera i to više na insistiranje novinara veća pažnja nije pridata hapšenju Radovana Karadžića kao događaju od svjetskog značaja.

Svetlana Racanović, direktorka Nansen dijalog centra, nije začuđena gotovo ingorantskim odnosom društvenih i političkih subjekata prema hapšenju Karadžića i fenomenu zvanom Radovan Karadžić objašnjavajući zašto je crnogorsku javnu scenu hapšenja Karadžića manje interesovalo nego bilo koju zemlju u regionu ili političku javnost u mnogim zemljama u svijetu Svetlana Racanović kaže da se ignorantski odnos prema društvenoj stvarnosti i do sada više puta dešavao tako što se širio osjećaj da ako o nečemu ne pričamo da se to nama ne dešava, te da se radi o iluziji koju Crna Gora danas živi:

"Vidite da su ovdje vijesti samo ono što se dnevno licitira od prirodnog bogatstva i hoće li to kupiti Rusi ili Arapi i za koliko miliona, a iz našeg najbližeg susjedstva i naše najbliže prošlosti i to oni u kojoj smo i mi itekako bili involvirani ovako ili onako nijesu nešto što tangira crnogorsku javnost i više čak ne možemo reći da ona živi životom uspavane ljepotice, već poluretardiranog bića koje živi u nekoj sopstvenoj iskonstruisanoj u mnogoj mjeri idealizovanoj svakako paralelnoj realnosti gdje su nesposobni da misle, nesposobni da reaguju i da se pitaju zašto je slučaj Radovan Karadžić mora itekako nas da interesuje."

Kada je riječ o medijskoj sceni nijedna televizija u Crnoj Gori nije poslala ekipu u Beograd kako bi sa lica mjesta izvještavala o događajima vezanim za hapšenje Karadžića. Na Javnom servisu se mogao primijetiti izostanak reportera u Beogradu, nije bilo specijalnih emisija i da je taj događaj pokriven isključivo prenošenjem agencijskih vijesti i emitovanjem slike sa drugih televizija. Objašnjavajući što su razlozi da Javni servis ne prida veću pažnju hapšenju Karadžića s aspekta pokrivanja događaja s lica mjesta i organizovanja debata i političkih emisija Radojka Rutović, urednik Informativnog programa, kaže da se isključivo radi o nedostatku finansijskih sredstava:

"Iz isključivo finansijskih razloga ovoga puta nijesmo imali svog reportera u Beogradu koji naravno ne bi bio dan ili dva već koji bi morao biti u Beogradu nedjelju, petnaest, pa možda više dana. To je za našu kuću u ovom trenutku bio veliki izdatak, a ipak cijenim da naši gledaoci ipak kako tako nijesu bili uskraćeni za sve bitne informacije u slučaju Karadžić. Ono što smo u tim trenucima mogli da uradimo mi smo to i učinili. A što se tiče specijalnih emisija mislim da vam je i to poznato da u konkretnom, a i u nizu događaja koji se isključivo tiču crnogorskih fenomena na prostoru naše države da je teško obezbjediti dovoljno kompetentne i spremne sagovornike koji pristaju da ad hok prihvate poziv direktno iz studija da odgovaraju pred očima javnosti."

XS
SM
MD
LG