Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hapšenje važno za žrtve i međunarodnu pravdu


Serge Brammertz na pres konferenciji u Hagu, 30. jul 2008.

Bivši čelnik bosnskih Srba i haški optuženik Radovan Karadžić prebačen je rano jutros iz Beograda u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala u Scheveningenu, nedaleko od Haga.

Njegov dolazak na posebnoj konferenciji za novinare u Haškom tribunalu potvrdio je glavni tužitelj suda Serge Brammertz.

Glavni tužitelj Haškog tribunala Serge Brammertz pojavio se u podne pred novinarima i potvrdio da je Radovana Karadžić od jutros u nadležnosti tog suda.

"Radovan Karadžic je sada u pritvoru Međunarodng kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Nakon 13 godina bjekstva stigao je u Nizozemsku rano jutros i prebačen je u pritvor Tribunala. Moj tim trenutno provjerava navode iz optužnice protiv njega koja je posljednji put proširena 2000. godine. Učinit ćemo sve da ta optužnica odražava sve činjenice koje je sud u ovom slučaju ustanovio, kao i dokaze koji su prikupljeni u posljednjih osam godina. Prvo pojavljivanje optuženoga pred Sudskim vijećem Tribunala zakazano je za sutra poslijepodne."

Glavni tužitelj Tribunala rekao je kako Karadžićevo izručenje u Hag ima višestruko značenje i nosi jasnu poruku.

"Hapšenje Radovana Karadžića od posebne je važnosti za žrtve koje su morale predugo čekati na ovaj dan. Važno je i za međunarodnu pravdu jer jasno pokazuje da nema alternative hapšenju optuženih za ratne zločine i da za bjegunce od pravde nema sigurnog utočišta."

Brammertz je rekao kako je njegov ured spreman za početak suđenja i kako namjerava dokazati sve navode iz optužnice, pa i onaj o genocidu, s čijim su dokazivanjem u nekim slučajevima njegovi prethodnici imali problema.

"Karadžić je optužen za najteže zločine koje poznaje međunarodno pravo - genocid, ratne i zločine protiv čovječnosti. Nema sumnje da će suđenje biti složeno, kao što su to uostalom bila ili su još uvijek i druga suđenja pred Tribunalom. Tužiteljstvo će morati podnijeti veliki broj dokaza i izvesti mnogo svjedoka. Nastojat ćemo predstaviti i potkrijepiti navode iz optužnice na najefikasniji mogući način, poštujući pritome prava optuženikove obrane."

Serge Brammertz je još jednom pohvalio postupanje srbijanskih vlasti u slučaju Karadžić, te posebno Savjet za nacionalnu sigurnost Srbije i njegov Akcijski tim koji traga za haškim bjeguncima, kao i Tužiteljstvo za ratne zločine. On je potvrdio da iduće sedmice dolazi u Beograd kako bi s tamošnjim vlastima razgovarao o nastavku suradnje.

"Nadam se da će suradnja Srbije s Haškim tribunalom dovesti i do hapšenja preostale dvojice odbjeglih optuženika, Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Bez njihovog pritvaranja, sud ne može okončati svoj mandat."

Brammertz je najavio kako će sljedeći izvještaj o suradnji Srbije s tribunalom u Hagu podnijeti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda krajem godine. Od sadržaja tog izvještaja uveliko ovisi i daljnji napredak Srbije ka kandidatskom statusu za prijem u Europsku uniju.

XS
SM
MD
LG