Dostupni linkovi

Svetska štampa o protestu i izručenju


Izručenje Radovana Karadžića Haškom tribunalu i relativno mali broj demonstranata u Beogradu, pokazuje da demokratska opcija postaje sve dominantnija u Srbiji, ali i da je nacionalistička struja, iako u opadanju, i dalje jaka, što može usporiti proevropski put zemlje, ocenjuje svetska štampa.

Sinoćni protest u Beogradu bio je test za novu, proevropsku Vladu Srbije, ocenjuje Njujork Tajms. Međutim, poučene iskustvom demonstracija iz februara kada je zapaljena američka ambasada, vlasti su odlučno reagovale, ne dozvoljavajući da nasilje izmakne kontroli.

Njujorški dnevnik međutim ističe da sinoćni izliv nezadovoljstva i gneva demonstranata pokazuje da deo srpskog društva tek treba da se suoči sa počinjenim zločinima, pre svega u Srebrenici, zašta su optuženi pripadnici njihovog naroda. Ovaj list navodi nedavna istraživanja javnog mnjenja da više od polovine ispitanika ne zna šta se desilo u Srebrenici ili ne veruje u zvaničnu verziju događaja. Odbijanje mnogih u Srbiji da se suoče sa prošlošću podstaknuto je i uverenjem da je Haški tribunal neobjektivan i da sudi samo Srbima. Do sada je osuđeno 45 Srba, 12 Hrvata i 4 Bošnjaka, navodi Njujork Tajms.

I Vol Strit Džournal piše da je sinoćni protest u Beogradu pokazao da je Srbija i dalje podeljena oko zbivanja u nedavnoj prošlosti i evropskog puta. Ovaj list navodi mišljenje beogradskog profesora Zagorke Golubović da je nacionalizam i dalje snažan u Srbiji, mada nije preovlađajuće opredeljenje, pre svega među mladima. Ona smatra da nacionalističke snage ne mogu da dovedu u pitanje demokratizaciju Srbije ali mogu da je odlože.

Kriščen sajns monitor citira izjavu Džejmsa Lajona iz Međunarodne krizne grupe da je Srpska radikalna stranka nastojala da iskoristi slučaj Radovana Karadžića za konfrontaciju sa novim vlastima. "Radikali ne mogu da ozbiljno destabilizuju zemlju, ali nastoje da utvrde koliko nezadovoljstva mogu da izazovu u narodu", ističe Lajon.

Fajnenšel Tajms piše da bez obzira na iskušenja sa kojima se suočava Srbija, relativno mali odziv demonastranata pokazuje da proevropske snage postaju sve dominantnije. I Gardijan ocenjuje da su sinoćne demonstracije u Beogradu signal da opada snaga nacionalista u Srbiji i da nove vlasti mogu da predahnu. Međutim, ovaj list upozorava da bez obzira što je nova Vlada Srbije odmah nakon izbora pokušala da postavi svoje ljude na ključna mesta u službama bezbednosti, ona još nije uspela da učvrsti svoj uticaj, s ozbirom da su njima dugo dominirale stare, promiloševićevske snage.

XS
SM
MD
LG