Dostupni linkovi

Karadžić izručen Hagu


Radovan Karadžić

Bivši predsednik Republike Srpske i haški optuženik Radovan Karadžić izručen je noćas Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

Radovan Karadžić, optužen za genocid nad nesrbima u BiH, smješten je jutros u pritvor Haškog tribunala, nakon što su ga u Hag prebacile vlasti Srbije. U dvorište pritvorske jedinice u Ševeningenu u 7.45 časova sleteo je helikopter u kome se, kako su javile agencije, nalazio haški optuženik Radovan Karadžić.

Odluku o izručenju Radovana Karadžića potpisala je, u skladu sa Zakonom o saradnji sa Haškim tibunalom, ministarka pravde Snežana Malović.

Nacionalni savet za bezbednost saopštio je u ponedeljak, 21. jula uveče da je Karadžić uhapšen te večeri u okolini Beograda, akoordinatori nacionalnog tima za saradanju sa Haškim tribunalom saopštili su narednog dana da je nekoliko godina koristio lažni identitet doktora i duhovnog iscelitelja Dragana Davida Dabića.

Istražni sudija Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Milan Dilparić saslušao je uhapšenika u noći ismeđu ponedeljka i utorka, 22. jula, i doneo rešenje o ispunjenosti uslova za izručenjeTribunalu.

Rok za žalbu na to rešenje, koju po zakonu razmatra vanraspravno krivično veće, istekao je u ponoć u petak, 25. jula, a žalba se do tog roka mogla poslati i poštom. Karadžićev advokat Svetozar Vujačić, međutim, nije želeo da potvrdi da li je uopšte, kada i odakle uputio žalbu. Sud je čekao dva dana "razumnog roka" da pošta stigne. Pošto žalbe nije bilo, stekli su se uslovi da ministarka pravde potpiše odluku o izručenju.

Biografiju Radovana Karadžića, detalje o njegovom hapšenju, kao i o lažnim identitetima koje je koristio kao haški begunac, možete pročitati na našoj stranici.

Tribunal potvrdio da je Karadžić u sudskom pritvoru

Haški tribunal je potvrdio da je bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, optužen za genocid nad nesrbima u BiH, smešten danas u pritvor Haškog tribunala, potvrdio je taj sud. "Radovan Karadžić je u pritvoru Tribunala", navodi se u saopštenju koje je Tribunal objavio.

Tribunal nije saopštio kada će Karadžić biti prvi put izveden pred sudiju da bi se izjasnio o krivici. Uobičajeno je da se optuženi prvi put pojavi u sudnici u roku od 48 sati po dolasku u pritvor. Glavni tužilac Serž Bramerc najavio je da će se novinarima obratiti danas u 12 časova.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG