Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kupovina vremena za pripremu Karadžićeve odbrane?


Ulaz u zatvor u Sheveningenu

Žalba na rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje Radovana Karadžića, poslednja proceduralna prepreka da se bivši lider bosanskih Srba nađe u Sheveningenu. Zašto advokatski tim ne želi da otkrije da li je upućena žalba za rešenje o izručenju i da li se na ovaj način kupuje dodatno vreme za pripremu Karadžićeve odbrane.

Još uvek se ne zna kada će Radovan Karadžić biti izručen Haškom tribunalu. Do trenutka slanja ovog izveštaja, žalba na rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje bivšeg lidera bosanskih Srba Haškom tribunalu, poslednja je proceduralna prepreka da se Karadžić nađe u Sheveningenu. Portparolka Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić kaže da će sud odlučiti koji je to razumni rok dokle će se žalba čekati, pošto to nije precizirano zakonom.

„Danas tokom dana, odnosno do kraja radnog vremena Suda žalba nije stigla u Sud, nije doneta nikakva dalja odluka Suda. Rok za izjavljivanje žalbe isticao je u petak, praktično u ponoć. I s obzirom da su nakon toga sledili dani vikenda, neradni dani za poštu i za Sud, a Sud je po samom zakonu obavezan da sačeka jedno određeno vreme, upravo zbog mogućnosti, odnosno dozvoljenosti samim zakonom da žalba bude upućena i poštom. Tako da je Sud obavezan, po zakonu, da sačeka jedno određeno vreme. Taj vremenski period u kome bi Sud bio obavezan da sačeka nije zakonom određen. To je nešto što je stvar procene Suda i što Sud ceni u svakom konkretnom slučaju, s obzirom na okolnosti tog slučaja.“


Spekuliše se i sa mogućnošću da je žalba poslata iz Republike Srpske. Iako Karadžićev advokatski tim izbegava odgovor na pitanje da li je upućena žalba Okružnom sudu u Beogradu, advokat Svetozar Vujačić negira da se na taj način "igra" sa Sudom i objašnjava da odugovlačenjem sa prispećem žalbe nastoji da omogući ćerki i supruzi da posete Radovana Karadžića u pritvoru:

„Ja se sa Sudom ne igram, ja samo koristim svoja prava. Znači, ne zloupotrebljavam ih, ali ih koristim, a oni su zloupotrebili, jer su ga držali tri dana na nepoznatom mestu, na nepoznatoj adresi, i za sada ne znamo ko ga je lišio slobode. Samo znamo da to nije MUP. I ko se tu igra i suda i tužilaštva i pravne države - da li ja ili... Tužilaštvo isto to ne zna možda, ili neko drugi, ko je sebi dao za pravo da ga hapsi, da ga drži tri dana na nepoznatom mestu, da sud ne zna.“


Uporedo sa pravnom neizvesnošću oko vremena izručenja Karadžića tribunalu u Hagu, njegov stručni tim za odbranu već priprema dokumenta. Profesor Milivoje Ivanišević, koji je pomagao u odbrani bivšem predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, tokom današnje posete Specijalnom sudu, sa bivšim liderom bosanskih Srba se konsultovao oko njegove odbrane.

„Ja sam od Radovana dobio, i on je rekao da to slobodno smemo da kažemo, dobio brojna dokumenta koja smo koristili u slobodi. Dostavljali smo pokojnom Miloševiću.“

Novinarka: Da li to znači da ste bili u kontaktu sa Radovanom Karadžićem i dok je on bio na slobodi?

Milivoje Ivanišević: Ja sam senator Republike Srpske, šta je neobično? Ne, to što sam dobijao ja nisam znao da je od njega, ali sam podozrevao da se radi o nekom, ili o timu, pošto je tu bio neki kolektiv ili tim u naslovu uvek, na primer „ljubitelji istine“, i tako sam primao fantastično dragocen materijal.

Svo vreme dok se skrivao Radovan Karadžić je u svom laptopu pripremao odbranu planirajući predaju nacionalnom sudu. Iako se, dakle, još uvek ne zna vreme odlaska Karadžića u Sheveningen, u Beogradu se već najavljuje da se Karadžić prilikom prvog pojavljivanja pred tribunalom neće izjašnjavati o optužnici, nego će tražiti dodatni rok od 30 dana kako bi pripremio odbranu, kaže njegov advokat Goran Petronijević:

„Ja upravo sada odlazim da napišem dopis kojim ću zahtevati od tužilaštva i od istražnog sudije da se te stvari pronađu. Ako vam kažem da se radi o laptopu i preko 50 disketa sa činjenicama koje se tiču direktno njegove odbrane. Postavlja se pitanje ko to hoće da onemogući Radovana Karadžića da se brani.“


Brojne novinarske ekipe već više od nedelju dana čekaju pred Specijalnim sudom, na aerodromu „Nikola Tesla“, i još nekoliko mesta u Beogradu, očekujući da će Karadžić biti poslat u Hag. Konačnu odluku o izručenju donosi Ministarstvo pravde.

XS
SM
MD
LG